Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Amsterdam

Od 2024. Ligu prvaka igraće samo bogati i moćni

agnelli

Predsjednik ECA-e Andrea Agnelli nije želio otkrivati previše detalja jer, kako je rekao, “još su u fazi rasprave”, ali je potvrdio da će sigurno doći do promjene formata elitnog klupskog takmičenja

Udruženje evropskih nogometnih klubova (ECA) odlučilo je ozbiljnije pokrenuti priču oko transformacije sadašnjeg formata Lige prvaka od 2024. To je odlučeno na generalnoj skupštini ECA-e u Amsterdamu u utorak.

Predsjednik ECA-e Andrea Agnelli nije želio otkrivati previše detalja jer, kako je rekao, “još su u fazi rasprave”, ali je potvrdio da će sigurno doći do promjene formata elitnog klupskog takmičenja.

Jedna frakcija ECA-e insistira na tome da se novi format Lige prvaka igra vikendom, a nacionalne lige tokom radne sedmice. Za početak predlažu da se vikendom igraju samo utakmice nokaut-faze i finale prije nego što se cijelo takmičenje prebaci na subotu i nedjelju.

No, predstavnici španskih klubova jasno su kazali: “Nismo došli razgovarati o vikendima, već isključivo o promjeni formata evropskih takmičenja.”

“Nismo razgovarali o prebacivanju nacionalnih prvenstava na dane u sedmici. Razgovarali smo o evropskim takmičenjima i klupskom svjetskom prvenstvu”, kazali su predstavnici iz Primere.

Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin, koji je također bio prisutan na sastanku u Amsterdamu, podržao je plan stvaranja takmičenja kojeg bi činili elitni klubovi Starog kontinenta. Ipak, svjestan je da će se toj ideji protiviti predstavnici slabijih saveza, a oni čine većinu. UEFA bi trebala već od sezone 2020./21. proširiti Evropa ligu koja će imati dvije divizije. Čeferin vjeruje da bi tako odobrovoljio klubove iz srednjeg staleža evropskog nogometa kojem pripadaju.

Predstavnik Udruženja evropskih nogometnih liga smatra da će stvaranje ekskluzivnog takmičenja za bogataše imati poguban učinak na nogomet za one ne tako bogate, odnosno, klubove koji ne upadaju u elitno društvo. Ipak, bogataši ostaju pri svome.

“Branimo vlastite interese. Jasno nam je da se naše ideje i ciljevi ne podudaraju sa željama većine, ali ne trebamo njihovu podršku kako bismo stvari pogurali prema naprijed”, poručili su zagovornici Superlige.

Posebno je zanimljiva ideja koja se odnosi na upadanje i ispadanje iz buduće Lige prvaka, odnosno Superlige. Za razliku od košarkaške inačice Superlige u kojoj većina klubova ima zajamčen status, u nogometu bi priča trebala biti drugačija. Juventusov predstavnik i šef ECA-e Andrea Agnelli smatra da su promocija u viši rang i ispadanje iz njega prirodni, da je to oduvijek funkcioniralo u nacionalnim ligama pa ne vidi zašto ne bi i na međunarodnom nivou. Samo treba ispitati prema kojem će modelu to biti izvodljivo.

Agnelli je dodao da razgovori između ECA-e i UEFA-e ni blizu nisu završeni, da treba raspravljati o još puno stvari, a ionako do nikakvih promjena ne može doći sve do 2024. jer je struktura takmičenja Lige prvaka unaprijed dogovorena za sljedećih pet godina.