Od Galatasaraya traže da isključi iz članstva Hakana Sukura i Arifa Erdema

sukur

Ministar sporta Republike Turske Akif Cagatay Kilic izjavio je kako fudbalski klub Galatasaray treba hitno iz članstva isključiti Hakana Sukura i Arifa Erdema, bivše fudalske zvijezde koje su poznate po vezama sa terorističkom organizacijom FETO, javlja Anadolu Agency (AA).

Upravni odbor Galatasaraya sinoć je na sjednici isključio iz članstva grupu ljudi koji se sumnjiče za veze s FETO-om, organizacijom koja je u julu prošle godine izvela neuspjeli pokušaj vojnog udara u Turskoj.

Među isključenim članovima su i bivši gradonačelnik Istanbula Huseyin Avni Mutlu, koji se nalazi u pritvoru, kao i bivši sudija Zeketiya Oz.

Međutim, čelništvo Galatasaraya glasanjem je odlučilo da kao članovi kluba ostanu Hakan Sukur i Arif Erdem, bivši igrači koji su poznati po bliskim vezama sa FETO-om.

Turski ministar sporta Kilic je uputio kritiku klubu i poručio da se taj propust treba hitno ispraviti.

“Izdajnicima našeg naroda i države ne smije biti mjesta u našim sportskim kolektivima“, kazao je Kilic i dodao da se sinoćnja odluka čelnika Galatasaraya i svojevrsni udar na porodice stradalih u pokušaju vojnog udara kojeg su izvele strukture iz kojih dolaze i Sukur i Erdem.

Teroristička organizacija Fetullahci/Paralelna državna struktura (FETO/PDY) je 70-ih godina prošlog stoljeća počela svoje podanike infiltrirati u sigurnosne institucije Turske, da bi 80-ih godina znatno ojačala svoje paralelne piramide unutar tih institucija i, na koncu, 15. jula prošle godine izvela neuspjeli pokušaj vojnog udara s ciljem rušenja ustavnog poretka i svrgavanja demokratski izabrane turske vlasti.

U okviru istrage protiv FETO-a, utvrđeno je da su Hakan Sukur i njegov otac Selmet Sukur finansijski podržavali tu organizaciju, a sud ima je oduzeo svu imovinu. Bivši fudbalski as i zastupnik u turskom parlamentu Sukur je poznat po bliskosti sa Fetullahom Gulenom, a nakon julskog pokušaja puča Sukur je odselio u SAD, dok se njegov otac nalazi u pritvoru u Turskoj.