Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrđena odluka

Od januara u Premiershipu će teoretski biti moguće zamjeniti devet igrača tokom utakmice

liverpool

Premiership je i dalje jedina od pet velikih liga koja nakon pandemije koronavirusa nije zadržala pravilo o pet osnovnih zamjena na utakmicama

Vodstvo engleske Premier lige izglasalo je danas novo pravilo koje će regulisati broj izmjena koje ekipe mogu napraviti na utakmici.

Od januara sljedeće godine, iako se još nije utvrdio tačan datum, ekipa će moći napraviti dvije dodatne zamjene ako joj jedan igrač na utakmici pretrpi potres mozga. U tom slučaju, kako se pravilo ne bi zloupotrebljavalo, i protivnička ekipa će moći zamijeniti dva igrača. Ako nešto kasnije u drugoj ekipi igrač pretrpi potres mozga, opet će obje ekipe moći napraviti dvije izmjene.

U teoriji, klubovi bi na taj način na jednoj utakmici mogli izmijeniti čitave ekipe. Za ovu odluku glasalo je svih 20 klubova.

Premiership je i dalje jedina od pet velikih liga koja nakon pandemije koronavirusa nije zadržala pravilo o pet osnovnih zamjena na utakmicama. Englezi su na početku ove sezone to pravilo ukinuli, a danas su ponovno glasali o mogućem uvođenju pet zamjena, ali nije bilo dvotrećinske većine potrebne za promjenu pravila. Deset klubova bilo je za, a deset protiv.

MOZZART Aston Villa – Burnley
MOZZART Sheffield United – Manchester United

Engleski mediji pišu da su odbijanjem tog prijedloga najviše ogorčeni Jurgen Klopp i Pep Guardiola koji mjesecima zagovaraju uvođenje dodatnih zamjena. Protiv te odluke najviše su bili treneri u manjim klubovima i onima koji se bore za ostanak jer su smatrali da pet zamjena pogoduje velikima te da je njihovim ekipama teže igrati protiv takvih protivnika.

Trener Sheffield Uniteda Chris Wilder optužio je Kloppa da je sebičan što traži uvođenje pete izmjene, a Klopp je njemu prije par sedmica odgovorio da je upravo on sebičan jer misli samo na sebe.

“Dodatne zamjene ne bi pogodovale jačima nego igračima. Oni su ovdje najvažniji, a zbog prenatrpanog rasporeda se umaraju i ozljeđuju. Wilder je sebičan, a ne ja”, rekao je tada Klopp.

Povećava se broj igrača

No, na današnjem sastanku šefova klubova odlučeno je da će engleski klubovi u zapisniku za utakmicu od januara moći prijaviti devet igrača na klupi, dva više nego što je bio slučaj dosad. To pravilo stupa na snagu već ovog vikenda, u 14. kolu Premiershipa.

Odluka o uvođenju dodatnih zamjena u slučaju potresa mozga donesena je nakon velike kampanje engleskih medija za zdravlje nogometaša. Mnogi veliki engleski igrači pate od tegoba vezanih zbog udaranja lopte glavom ili zbog potresa mozga. Sir Bobby Charlton ima demenciju od koje su u zadnjih nekoliko godina preminuli osvajači SP-a iz 1966. godine Ray Wilson, Martin Peters, Jack Charlton i Nobby Stiles.

Stručnjaci diljem svijeta upozoravaju na moguće posljedice koje nogometaši mogu imati od sudara i udaranja lopte glavom, a postoje već neke inicijative koje bi branile djeci do 14 godina da uopće igraju glavom. Ovo pravilo uvedeno je u Premiership na prijedlog IFAB-a, Međunarodnog nogometnog odbora, a očekuje se da će se uskoro uvesti i u ostale lige.

Inače, u Premiershipu su večeras na programu dvije zaostale utakmice, Aston Villa – Burnley (19.00) i Sheffield United – Manchester United (21.00).

Ukoliko ste ljubitelj sportskog klađenje kompletnu ponudu MOZZART-a za ove utakmice možete pogledati OVDJE!

Standings provided by SofaScore LiveScore