Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oda o Pjaniću: Ne igra stopalima i plućima, već očima

pjanic

Novinar Independenta Jonathan Liew nakon Juventusove pobjede protiv Manchester Uniteda napisao je odu o Miralemu Pjaniću, pod naslovom “Kako su Pjanićeve oči osigurale Juventusu pobjedu nad Unitedom”. Pjanić je ponudio modernu klasu u tome kako pokrenuti elitnu evropsku utakmicu iz veznog reda. Na taj je način pokazao sve karakteristike koje Manchester Unitedu trenutno nedostaju – pribranost, kontrolu, mobilnost, fleksibilnost, sposobnost za ključni pas, napisao je Liew.

– Kada je Massimiliano Allegri rekao da je Pjanić među tri najbolja vezna igrača svijeta, to nije bila samo hiperbola. Prije svega tu je pogled i skeniranje. Svaki igrač stvara svoju sliku, ali sa Pjanićem osjećate nešto elementarnije od toga – osjećaj da igra utakmicu ne sa svojim stopalima i plućima, već očima. Uz to nikad ne sklanja pogled sa klupe i tribina, stoji između ostalog u tekstu.

Da je Pjanić zaista odigrao sjajanu utakmicu dokazuje i statistika: dvoboje je završio sa 72 tačna dodavanja (tri ključna pasa) uz postotak uspješnosti 91 posto. Od osam dvoboja, četiri je osvojio a pet od sedam dugih lopti su bile precizne.