Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

FK Željezničar nije dobio urbanističku saglasnost za obnovu stadiona

grbavica radovi1

Općina Novo Sarajevo nije izdala urbanističku saglasnost Fudbalskom klubu Željezničar za radove na rekonstrukciji zapadne tribine.

Kako je saopćeno iz kluba, Željezničar je u redovnoj proceduri 1. aprila predao dva zahtjeva za urbanističku saglasnost Općini Novo Sarajevo. Urbanistička saglasnost se odnosi na rekonstrukciju i izgradnju istočne tribine Stadiona Grbavica koja je predviđena na zemljištu koje je 1/1 u vlasništvu FK Željezničar, te rekonstrukciju zapadne tribine i proširenje Plavog salona Stadiona Grbavica koji su također na zemljištu 1/1 u vlasništvu FK Željezničar.

Općina Novo Sarajeva je, dodaju iz Željezničara, 27. aprila dostavila Zaključak prema kojem se Sportskom društvu Željezničar priznaje svojstvo stranke u postupku za izdavanje urbanističke saglasnosti za istočnu tribinu “bez validnog pravnog obrazloženja”, te je danas dostavila Rješenje prema kojem se FK Željezničar odbija zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnosti.

U Rješenju iz Općine navodi se da je nakon zaprimljenog zahtjeva za izdavanje urbanističke saglasnosti za radove na rekonstrukciji zapadne tribine, izvršen uviđaj te je utvrđeno da se na predmetnoj parceli izvode radovi dogradnje pomoćnih prostorija i rekonstrukcije tribine.

U obrazloženju općinskog rješenja navodi se da su radovi već započeli što je u suprotnosti s odredbama zakona o prostornom uređenju kojim je propisano da građenje bez pravosnažnog odobrenja nije dozvoljeno, te je “utvrđeno da ne postoje uslovi za izdavanje tražene urbanističke saglasnosti”.

Iz Željezničara pojašnjavaju da će, “usljed niza nelogičnosti, nekonzistentnih i nejasnih pravnih tumačenja nerijetko baziranih na netačnim činjenicama”, rukovodstvo rukovodstvo kluba iscrpiti sve pravne mogućnosti u zaštiti svojih interesa.