Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

FIFA

Odobrene promjene za Svjetsko klupsko prvenstvo uprkos najavi bojkota Evrope

Gianni Infantino

Sada će svijet imati priliku da vidi pravo Svjetsko klupsko prvenstvo na kojem će navijači moći da vide najbolje ekipe koje se nadmeću za krunu pravih svjetskih šampiona, rekao je Infantino

Vijeće Svjetske fudbalske federacije (FIFA) odobrilo je izmjene sistema takmičenja i povećanje broja učesnika na Svjetskom klupskom prvenstvu počevši od 2021. godine, uprkos najavi bojkota od strane elitnih evropskih klubova, prenosi Anadolu Agency (AA).

U novom formatu Svjetskog klupskog prvenstva Evropa bi trebala imati osam predstavnika. Takmičenje će se održavati svake četiri godine u junu i julu u terminu u kojem se trenutno igra Kup konfederacija, kao priprema za Svjetsko prvenstvo.

Gianni Infantino, predsjednik FIFA-e, u petak, nakon što je Vijeće FIFA-e u Miamiju prihvatilo njegov prijedlog kazao je da je “ekstremno sretan“.

“Sada će svijet imati priliku da vidi pravo Svjetsko klupsko prvenstvo na kojem će navijači moći da vide najbolje ekipe koje se nadmeću za krunu pravih svjetskih šampiona“, rekao je Infantino, prenose britanski mediji.

Trenutno Svjetsko klupsko prvenstvo održava se svakog decembra i na njemu učestvuje sedam klubova iz šest kontinentalnih konfederacija.

U novom takmičenju prijedlog je da klub koji bude učestvovao može zaraditi do 60 miliona eura.

Uoči sjednice Vijeća FIFA u petak uvečer Evropsko udruženje klubova (ECA) uputilo je pismo u kojem je najavilo da će bojkotovati Svjetsko klupsko prvenstvo.

ECA je istakla da smatra kako bi svako novo takmičenje trebalo da bude dogovorenu u sklopu kalendara međunarodnih utakmica nakon 2024. godine.

Članovi Izvršnog odbora ECA-e potpisali su pismo u kojem izražavaju zabrinutost zbog FIFA-inih planova.

“Čvrsto smo protiv bilo kakvog potencijalnog odobravanja revidiranog Svjetskog klupskog prvenstva i u njemu niti jedan klub iz ECA ne bi učestvovao“, navodi se između ostalog u pismu.