Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lucas Perez

Odrekao se pola miliona eura da zaigra za Deportivo, uveo ga je u drugu ligu

Lucas Perez
FOTO: Screenshot/X/Deportivo La Coruna
Lucas Perez

Perez je pod ugovorom do kraja sezone u kojoj je postao junak navijača. Namjestio je 17 golova i zabio ih je 12. Jučerašnji je bio posebno važan

Lucas Perez, 35-godišnji napadač, u zadnjem poglavlju svoje karijere jučer je okrunio svoju nogometnu bajku postavši junak Deportivo La Corune, kluba čiji je navijač otkako je bio dijete i u kojem odrađuje svoj četvrti mandat. Da bi do ispunjenja te bajke došlo, morao je proći težak put i odreći se gotovo pola miliona eura.

Sin ribara odrastao je u domu djeda i bake u Monelosu, u okolici A Corune. Oduvijek je bio navijač lokalnog Deportiva, kluba koji je početkom tisućljeća bio prvak Španije, a posljednjih 15-ak godina živio između prve i druge španske lige. Od 2020. Deportivo je bio trećeligaš, a taj status jučer je unaprijedio upravo Perez pobjedničkim golom za 1:0 protiv Barcelonine druge ekipe.

Igrala se 57. minuta kad je stao ispred lopte da izvede slobodan udarac. Trenutak kasnije, lopta je odsjela uz lijevu stativu Barceloninog golmana i nagovijestila povratak Deportiva u La Ligu 2. Pola sata kasnije, 32.000 ljudi na tribinama taj povratak će i slaviti, kao i kasnije na ulicama grada.

“Novac me ne pokreće”

Prije tog gola, Perez ih je zabio više od 120 u dresovima ekipa iz Ukrajine, Grčke, ali i Arsenala i West Hama, prije nego što se 2019. vratio u Španiju gdje je igrao za Alaves, Elche i Cadiz. Posljednji dan 2022. odrekao se 493.000 eura da bi prvu špansku ligu zamijenio trećom i vratio se u Deportivo. Prihvatio je i smanjenje plaće i rekao tada:

“Rekao sam prijateljima da je 4-godišnjak koji je igrao u okolici A Carune imao san. Stiglo je vrijeme da se vratim. Ja nisam zvijezda. Ja sam Lucas, isti onaj iz Monelosa. Nisam došao nikoga spasiti, došao sam pomoći. Ovdje želim biti. Novac? Novac me ne pokreće.”

Perez je pod ugovorom do kraja sezone u kojoj je postao junak navijača. Namjestio je 17 golova i zabio ih je 12. Jučerašnji je bio posebno važan.