Fudbal

Nestor El Maestro

Odrekao se srpskog prezimena zbog stida, sada je postao trener u Turskoj

09/09/2021
Foto: Twitrer/Screenshot

"Htio sam se riješiti onog ‘ić’. Nakon toliko godina u Engleskoj osjećao sam se kao Britanac, a bilo me je i sramota što sam iz Srbije koja je tada u svijetu bila poznata kao agresor. Tiraninu Slobodanu Miloševiću, čije prezime se završavalo kao moje, sudilo se za ratne zločine"

Nestor El Maestro, Srbin koji radi sa engleskim pasošem, postao je novi trener turskog Geztepea.

I ne, ono gore nije nadimak, to je pravo ime i prezime. Naime, Nestor se po rođenju prezivao Jevtić, a nakon toga je dva puta mijenjao ime.

Prvo je prije dvadesetak godina, odnosno po dolasku u Englesku, postao Josh Smith, a nakon toga je još jednom mijenjao ime i to ni manje ni više nego u Nestor El Maestro, prenosi Nova.rs.

Razlog tome je samo to što mu je zvučalo odlično. Nestor je rođeni Beograđanin, a ljubav prema nogometu usadio mu je otac koji ga je od malih nogu vodio na utakmice Crvene zvezde. Kada je prvi put mijenjao ime, nije bio čak ni punoljetan, imao je samo 16 godina, a razlog je bio taj što se stidio svog porijekla.

“Htio sam se riješiti onog ‘ić’. Nakon toliko godina u Engleskoj osjećao sam se kao Britanac, a bilo me je i sramota što sam iz Srbije koja je tada u svijetu bila poznata kao agresor. Tiraninu Slobodanu Miloševiću, čije prezime se završavalo kao moje, sudilo se za ratne zločine”, rekao je u jednom intervjuu za Guardian.

Nestor El Maestro sada ima 38 godina i ne tako siromašnu trenersku karijeru. Ona je započeta upravo u Engleskoj u amaterskim kategorijama, nakon čega je uslijedio uspon. Dobio je ugovor u akademiji West Hama, a zatim je uslijedio i poziv Austrije iz Beča.

U Schalkeu je postao najmlađi asistent u povijest Bundeslige, a u Njemačkoj je radio još i u Hannoveru i Hamburgu. Prvi poziv na mjesto glavnog trenera dobio je od Spartaka iz Trnave i bez razmišljanja je sjeo na njihovu klupu te osvojio povijesnu titulu u slovačkom prvenstvu. Nakon toga bio je trener CSKA iz Sofije, Sturma i Al Tava, a sada će biti i na klupi turskog prvoligaša s kojim je potpisao dvogodišnji ugovor.

Osim po imenu i prezimenu, El Maestra pamte i po raznim proslavama na terenu. U Bugarskoj je padao na koljena i molio suca da produži utakmicu, a u Slovačkoj se penjao na klupu kako bi proslavio pobjedu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.