Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kina više nije obećana zemlja za pohlepne fudbalere

tevez

Kineski fudbalski savez odlučio je da spriječi basnoslovne kupovine inostranih fudbalera i uvede kazne za one koji krše pravila.

Kineska javnost bila je zatečena iznosima transfera igrača koji su dovođeni u tamošnje klubove.

Shanghai je za 60 miliona eura otkupio Brazilca Oscara, a Hulka za 55,80 miliona.

Jiangsu Suning je za 50 miliona eura kupio Alexa Teixeira Santosa, a Guangzhou Evergrande za 42 miliona Jacksona Martíneza.

Sada je Kineski fudbalski savez odlučio da stavi tačku na te sume.

U slučaju fudbalera koji dolaze u kineske klubove kao slobodni igrači nakon poništavanja ugovora sa prethodnim klubom, klauzula otkupa plaćena od strane klubova smatraće se iznosom transfera.

Kada je riječ o klubovima koji dovode igrače na pozajmicu sa opcijom kupovine, iznosi će biti pribrojeni ukupno potrošenoj sumi kako bi se utvrdilo moraju li platiti porez.

Klubovima uhvaćenim u izbjegavanju poreza biće oduzeti bodovi u sezoni 2018.
Nova pravila uvode se od zimskog prelaznog roka, ali se primjenjuju i na transfere u ljetnjem prelaznom roku 2017. godine.

Klubovima koji izbjegnu da plate poreze manje od 340.000 eura za stranog i 150.000 eura za domaćeg igrača biće oduzet bod u predstojećoj sezoni.

Klubovima koji izbjegnu plaćanje do 675.000 eura za stranog i 300.000 eura za domaćeg igrača biće oduzeta tri boda.

Takođe, klubovima koji izbjegnu plaćanje do 1,35 miliona eura za stranog i 600.000 eura za domaćeg igrača biće oduzeto šest bodova, navode kineski mediji.

Oduzimanjem deset bodova biće kažnjeni klubovi koji izbjegnu plaćanje do 2,7 miliona eura za stranog i 1,2 miliona eura za domaćeg igrača.

Najveća kazna je oduzimanje 15 bodova, a nju će zaraditi svi klubovi koji izbjegnu plaćanje državi veće od 2,7 miliona eura za stranog, te 1,2 miliona eura za domaćeg igrača.