Amar Beganović

On je najmlađi kapiten u historiji Slobode: Imam pravo sanjati dres Zmajeva

20210123_2_46514346_61856231_Web

Neopisiv je osjećaj kada igrate za matični klub i reprezentaciju svoje domovine, rekao je za Anadolu Agency (AA) Amar Beganović, talentovani fudbaler tuzlanske Slobode

Amar Beganović (21) najmlađi je kapiten u stogodišnjoj historiji Fudbalskog kluba Sloboda iz Tuzle koji je u kontinuitetu od dvije sezone nosio vrpcu oko lijeve ruke. Prošao je sve selekcije matičnog kluba, ali i reprezentacije Bosne i Hercegovine. Bio je pionirski, kadetski, juniorski i mladi reprezentativac BiH.

“Neopisiv je osjećaj kada igrate za matični klub i reprezentaciju svoje domovine. Meni su se ti snovi ispunili. Sada imam pravo sanjati dres ‘A’ reprezentacije, ali znam da se do njega može doći samo mukotrpnim radom i odličnim igrama”, rekao je za Anadolu Agency (AA) Amar Beganović, koji je 1999. godine rođen na Dan državnosti BiH, 25. novembra.

Već 15 godina je dio ”crveno-crne” porodice. Profesionalni ugovor je potpisao 4. marta 2017. godine, a zaigrao dva dana kasnije u izuzetno bitnoj utakmici sa Metallegheom na stadionu ”Tušanj”.

“Od te utakmice sam prvotimac. Standardni sam postao kod trenera Zlatana Nalića, a svoj prvi gol postigao u utakmici sa GOŠK-om. Ujedno to mi je i najdraža utakmica u dresu Slobode. Ostaje žal što u jednoj utakmici nismo pobijedili ‘Želju’ kada sam dobio crveni karton, ali svakako da mi je svaki nastup u dresu Slobode posebno emotivan. To je moj klub, tu sam odrastao na nekih 150 metara od stadiona, sa šest godina sam počeo trenirati kod Gordana Džafića i sve me veže za ‘Tušanj’. Sa Slobodom imam ugovor do juna 2022. godine”, ističe Beganović.

Išao je u školu koja je iznjedrila niz vrhunskih sportista poput Svetlane Cece Kitić, rukometnih reprezentativaca Damira Cipurkovića, Bakira Buljugije, Mileta Mijačinovića… Upravo je u toj školi na časovima tjelesnog odgoja i sporta kod nastavnika Adema Ferhatbegovića i zavolio fudbal.

“Krenulo je kroz igru u moj naselju Dragodol i na školskom igralištu, a kasnije se nastavilo u Slobodi. Meni je Sloboda pružila sve. Bio sam kapiten u svim kategorijama, postao sam prvotimac, iz Slobode sam došao do reprezentativnih selekcija. Odigrao sam osam utakmica za mladu reprezentaciju BiH, a bio sam član reprezentacija kod selektora Zorana Erbeza, Sakiba Malkočevića i Tonija Karačića. U mladoj reprezentaciji sam sarađivao sa Vinkom Marinovićem i Slobodanom Starčevićem”, pričao je Beganović.

U Slobodi je radio sa velikim brojem trenera. Poseban uticaj na njega je ostavio Admir Smajić, fudbalska legenda beogradskog Partizana.

“Koliko je on kao trener posvećen ekipi, kakav je to fanatik, zaštitnik, stručnjak. Jednostavno, ostavio je snažan utisak na moj igrački put, ali i svi drugi treneri. Počev od prvog trenera Gordana Džafića, Denisa Karića koji je smirio moje ‘bubice’, Gradimira Crnogorca, Nedima Omerovića, Adnana Osmanhodžića… I sa svim drugim trenerima sam imao odličnu saradnju i svi su oni utjecali na moj fudbalski razvoj”, kazao je Beganović.

Sloboda je u novu sezonu ušla sa podmlađenim kadrom i gotovo da je bila otpisana. Upravo mlada garnitura “crveno-crnih”, koju predvodi Beganović, odigrala je polusezonu veoma dobro i plasirana je u sredinu tabele.

“Mnogi nisu vjerovali u nas, a mi smo pružili nekoliko odličnih utakmica kao što su protiv Širokog Brijega i Borca na ‘Tušnju’ ili Željezničara na ‘Grbavici’. Dospjeli smo u sredinu tabele, malo smo rasterećeniji, ali ne smijemo biti opušteni. Čeka nas na proljeće niz bitnih utakmica”, smatra Beganović.

U dva navrata je Beganović bio na meti gradskog rivala FK Tuzla City. No, na njegov zahtjev prva itekako unosna ponuda je odbijena jer je želio ostati u Slobodi. Imao je pozive i iz Hrvatske nogometne lige, konkretno NK Gorice, ali ni to nije prihvatio.

“Taj dio posla pripada mojim agentima. Isključivo sam posvećen fudbalu. Igram na poziciji desnog beka, ali mogu u službi ekipe igrati i na drugim pozicijama. Moj fudbalski uzor je Javier Zanetti. Svjestan sam samo da naporan i mukotrpan rad daje rezultate. Želim dosanjati svoje snove kao što sam to uspio do sada”, rekao je Beganović.