Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Fudbal

Osam bivših muškaraca igra za žensku reprezentaciju Irana

01/10/2015

Iranski nogometni savez potresa skandal nakon što je početkom sedmice objavljeno da su osam članica ženske reprezentacije zapravo muškarci.

To je potvrdio i jedan od službenika Saveza, Mojtabi Sharifi, pojasnivši da su nogometaši koji igraju za žensku reprezentaciju u procesu promjene spola te da ona još nije dovršena.

“Osam naših igračica su zapravo igrači koji su u procesu kompletiranja promjene spola”, rekao je Sharifi.

Ženski nogomet izuzetno je popularan u Iranu, uprkos vjerskim zakonima koji brane ženama da uopšte gledaju muški nogomet s tribina.

Spomenuti službenik nije otkrio imena nogometaš(ic)a, ali engleski mediji navode kako neki/neke od njih cijelu svoju karijeru igraju u ženskoj reprezentaciji.

Promjena spola se u Iranu obično provodi u fazama, a cijela procedura uz hormonske terapije traje i do dvije godine.

Koliko je sve skupa bizarno u Iranu govori i situacija od prije nekoliko sedmica kada kapetanica reprezentacije nije mogla na let s ostatkom ekipe jer joj je muž zabranio.

Šta će na kraju biti s gore spomenutima, koji dugi niz karijera skrivaju muškost ispod inače vjerske odjeće, nije poznato, kao niti pitanje kako rješavaju pitanje tuširanja nakon utakmice.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.