premijer liga bih

Osim i Štilić pred meč s Sarajevom: Motivacija derbija daje nam dodatni impuls

amar osim grbavica

Trener Željezničara Amar Osim u najavi prvog kola nastavka prvenstva Bosne i Hercegovine izjavio je da se mora izbjeći zamka prema kojoj sve ovisi o utakmici sa Sarajevom

Fudbalski klub Željezničar u ponedjeljak će u 20. kolu m:tel Premijer lige Bosne i Hercegovine dočekati gradskog rivala Sarajevo, javlja Anadolu Agency (AA).

Trener Željezničara Amar Osim je u najavi prvog kola nastavka prvenstva izjavio da se mora izbjeći zamka prema kojoj sve ovisi o ovoj utakmici.

“Prva utakmica je specifična jer niko ne zna na čemu je. Ne znam kada igraš protiv prve na tabeli je li to dobro ili nije, teoretski možda i jeste, ali nismo ni mi toliko loši, nešto smo radili i pripremali se. Mi nismo previše mijenjali za razliku od njih, ali to ne mora ništa da znači. Moramo izbjeći zamku prema kojoj nam sve ovisi o ovoj utakmici što je relativno netačno jer šta god bude nama ostaje 13 kola gdje se moramo boriti kao lavovi”, kazao je Osim te dodao:

“Biće opasno ako budemo smatrali da ova utakmica nešto rješava. Ako izgubimo, male su šanse da se boriš za prvo mjesto, ali su iza tebe klubovi koji se bore za Evropu i oni su u boljoj poziciji od nas. Spremamo se za 14 kola, prvo kolo je sa Sarajevom, ali 14 kola moramo biti maksimalno angažovani da bismo se na kraju sezone nadali nekim finim stvarima”.

Istakao je da treba ući u utakmicu mirne glave, te da će njegovi igrači morati biti fokusirani.

“Ne trebamo ući u utakmicu kao da je iza toga kraj jer nije. Dosta se radilo na teškim terenima, dobra stvar je kada nemaš puno povrijeđenih igrača, a loša stvar je što nismo dugo izašli na normalan teren. Vidjećemo, realno pred prvo kolo niko ne može reći u kakvoj je formi pogotovo nakon ovolike pauze od tri mjeseca. U tih 80 dana se mnogo stvari može promijeniti, teško je govoriti o formi i trendu. Mislimo da će nam ta motivacija zbog igranja derbija dati dodatni impuls, ali da nam neće dati dodatnu nervozu u smislu da možemo pružiti ono što znamo. Posljednjih nekoliko derbija smo odigrali dobro, osim prvog poluvremena posljednjeg, moraćemo biti fokusirani i koncentrisani, ali da ne budemo prenapeti jer nam to neće ništa dobrog donijeti”, rekao je Osim.

Veznjak Željezničara Semir Štilić je izjavio da svi znaju da derbi svima znači mnogo.

“Prva utakmica poslije pauze i odmah derbi. Znamo šta znači derbi za nas i za FK Sarajevo. Potrudit ćemo se da pobijedimo tu utakmicu, dat ćemo sve od sebe i to je to što mogu reći u ovom trenutku”, kazao je Štilić te naglasio da je vrlo važno da svi u ekipi pruže maksimum:

“Na nama je da od prve do zadnje minute igramo maksimalno i da donesemo pobjedu. Sama utakmica dodatno podiže atmosferu i adrenalin u ekipi. Svako od nas jedva čeka utakmicu, svako želi da igra. Nadam se da ćemo u ponedjeljak obradovati naše navijače”.Vječiti bh. debi između Željezničara i Sarajeva igra se na stadionu ”Grbavica” u ponedjeljak, 1. marta, od 17.30 sati bez prisustva publike radi pandemije koronavirusa.