Trener Željezničara

Osim pred derbi: Snaga Sarajeva je u statistici

amar osim zeljo77

Osim je kazao i da ne bi imao ništa protiv da 120. prvenstveni derbi završi neriješenim rezultatom, što su kao prihvatljivo okarakterisali i iz “bordo” tabora

Fudbaleri Željezničara 120. prvenstveni vječiti gradski derbi protiv Sarajeva dočekuju nakon poraza od Širokog Brijega, zbog čega su uoči 18. kola Premijer lige BiH na tri boda manje od lidera i najvećeg rivala. Šef stručnog štaba Amar Osim naglašava da bi, da su osvojili tri boda, situacija bila puno komotnija uoči derbija, ali da su sami sebe doveli u takvu situaciju. Dodao je da će onaj tim, koji u subotu dostigne svoj nivo igre, imati veću šansu za pobjedu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Bila bi komotnija situacija da smo na nuli. Mogli bismo mirnije igrati. Zadnji poraz nas je odveo na minus tri, ali dobro. Slična situacija je bila i prije prvog derbija. Gora je sada situacija, jer je bliže kraj prvenstva. Nije isto minus pet u sedmom kolu ili minus šest u 18. kolu. Nije sve definitivno gotovo, daleko od toga, ali nije ugodno. Sami smo sebe doveli u tu situaciju. Na nama je da se iz toga iščupamo kako god znamo i da ne obraćamo previše pažnju na to, nego da pokušamo biti na nekom optimalnom visokom nivou, kojeg smo pokazali u nekoliko navrata ove sezone. I bio bih zadovoljan s tim”, rekao je Osim i nastavio:

“Snaga Sarajeva je u statistici. Imaju osam pobjeda kući. Mi smo do ovog kola bili prvi. Dakle, nismo loši. U ovu utakmicu smo realno trebali ući s istim brojem bodova, kao i Sarajevo. Naša snaga je u kvalitetu naše ekipe, isto kao i Sarajeva u kvalitetu njihove ekipe. Onaj koji bude bliže nekom svom normalnom nivou, taj će imati više šansi da pobijedi.“

Osim je kazao i da ne bi imao ništa protiv da 120. prvenstveni derbi završi neriješenim rezultatom, što su kao prihvatljivo okarakterisali i iz “bordo” tabora.

“Osluškujemo i šta navijači misle, a s te strane gledano neriješeno bi bilo dobro. I nama neriješeno valja, kod najboljeg domaćina, koji nije izgubio bod”, rekao je Osim.

Šef struke “plavih” je najavio da neće previše mijenjati sastav u odnosu na onaj koji je nedavno poražen od Širokog Brijega, i to iz dva razloga, jer nema veliki fond igrača i zato što nisu loše odigrali.

I kapiten Sulejman Krpić i dalje žali zbog poraza od Širokog Brijega, koji ih je udaljio od prvog mjesta na tabeli.

“Izašao sam na teren da pružim maksimalno, ali to nije bilo dovoljno. Krivo mi je jer smo kiksali na toj utakmici. Imamo veliki pritisak. Znamo se nositi s tim. Izaći ćemo što spremniji, znamo kud idemo i kakva nas atmosfera čeka. Možda bismo bili zadovoljni i bodom, ali idemo na pobjedu”, kazao je Krpić i dodao:

“Nije ni meni bilo svejedno prošli put kada sam na Grbavici izgubio 0:3. Tako da nije ni njima, kada su primili pet komada. U toj utakmici skoro sve svoje šanse smo iskoristili, a sada protiv Širokog nas nije išao gol. Pripremamo se fizički i psihički i spremni smo na sve.”

Željezničar i Sarajevo su do sada odigrali 139. takmičarskih utakmica, a u subotu će igrati 120. prvenstveni derbi. Do sada je “Željo” upisao 36 prvenstvenih pobjeda, Sarajevo 34, a 49 utakmica završeno je neriješeno.

Gol razlika je na strani “bordo” tima, 136:135.

Vrijedi spomenuti da su u istoriju sarajevskog derbija u prvenstvu upisani Asim Ferhatović i Dželaludin Muhamerović, kao najbolji strijelci sa po šest golova.

Utakmica 18. kola Premijer lige BiH između sarajevskih rivala igraće se u subotu na stadionu “Asim Ferhatović Hase” s početkom u 16 sati. Sarajevo je lider na tabeli s 35 bodova, dok je Željezničar na drugom mjestu s tri boda manje.