Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

fk velež

Osim: Je li neko strog ili opušten ne igra veliku ulogu bez znanja

amar osim (1)

Velež je osvajanjem Kupa osigurao nastup u Europi, a novi trener smatra kako mu zgusnut raspored na početku sezone neće biti problem

Novi trener Veleža Amar Osim u ponedjeljak je uoči prvog treninga s ekipom govorio o ekipi, planu priprema i očekivanju od iduće sezone.

– Trener treba pokazati što zna, da vlada materijom. Nekada se trener gledao kao bog i nije se razmišljalo o tome koliko on zna, u zadnjih petnaest godina to se dramatično promijenilo. Je li neko strog ili opušten trener ne igra veliku ulogu bez znanja – rekao je Amar Osim na press konferenciji za novinare prije prvog službenog treninga s „Rođenima”.

Osim je novinarima kazao kako je Velež u protekle dvije sezone Velež pokazao da se radi o ekipi s velikim potencijalom.

– Ekipu poznajem odlično. Otprilike znam što bih ja volio da Velež ima. Ekipa je to koja je dva puta izašla u Evropu, osvojila trofej, ali imamo mogućnost i prostora popraviti neke stvari. S jedne strane je dobro imati ekipu koja ima „glavu i rep” jer se može zadržati način razmišljanja, a s druge strane je loše što se ne mogu možda naviknuti na nešto novo – kazao je Osim.

Upitan da prokomentira je li Uprava pred njega postavila već neke ciljeve, odgovorio je kako treba imati visoke ciljeve, ali i biti realan.

– Nismo direktno pričali o ciljevima. Velež u odnosu na ono što je pokazao u zadnje dvije godine ima pravo na visoke ambicije, ali treba biti i realan. Pričati o ambicijama kada ti je prvi pobjegao 40 bodova, treba se malo „dignuti ručna”, ne samo Velež, već sve ekipe. Ko ima obraza reći da će nešto uraditi kada je prva ekipa pobjegla drugoj 28 bodova, a ostalima i više? Radit ćemo da što budemo bolji, bolji nego prošle godine – obećao je.

Osim se raduje novom izazovu, a prokomentirao je i gdje vidi prednost Veleža u nadolazećoj sezoni.

– Velež je u par utakmica pokazao da ima potencijala za bolji nogomet. Mislim da nikada u Hercegovini nije bilo ovoliko prvoligaša, šest od dvanaest. To nije loše jer su nam automatski kraća putovanja. Pet puta igramo u okruženju, a neka su gostovanja malo dalje. Lakše je nama nego primjerice Borcu koji će morati par puta na daleka gostovanja – istaknuo je.

Dotakao se i mogućih pojačanja, rekavši da će sigurno biti novih imena u ekipi.

– S nekim igračima smo u pregovorima, ali o tome ne bih sada. Bit će par dolazaka. Velež u zadnjih par godina ima kontinuitet igrača i trenera, i mislim da je to prednost. Ljudi bi uvijek voljeli pojačanja i neka zvučna imena, ali mislim da nije loša strategija koju Velež provodi nekoliko zadnjih godina – naglasio je Osim.

Velež je osvajanjem Kupa osigurao nastup u Evropi, a novi trener smatra kako mu zgusnut raspored na početku sezone neće biti problem.

– Bolje je imati malo natrpaniji raspored, nego ne igrati. Volio bih da što više vremena budemo igrali u natrpanijem rasporedu. Te utakmice najbolje pokazuju gdje si kao klub. Vidjet ćemo kako će proći to u Evropi. Ima nekih ekipa koje sigurno nisu bolje od Veleža, ali ima i užasno jakih ekipa. Treba pokušati biti na nivou, jer ako se ne bude u najboljem stanju može se dogoditi svašta – dodao je.

Radovi na postavljanju novog travnjaka na Veležovom stadionu uticat će na ljetne pripreme, ali i na raspored pripremnih utakmica.

– Na planove utiču aktivnosti oko terena na kojem ubrzo započinju radovi, pa ćemo morati malo „bježati” odavde. Plan je da odemo na Kupres po osam dana, a u međuvremenu bi se vratili u Mostar dva-tri dana na jedan trening te definitivno vraćanje otprilike sedmicu dana prije početka prvenstva. Što se tiče pripremnih susreta, imat ćemo utakmicu s Varaždinom, bit će neko i iz naše lige. Bila je opcija za utakmicu s Hajdukom, ali nemamo gdje odigrati taj susret – kazao je Osim.