Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otišao iz reprezentacije jer je mislio da nikad neće na SP, sad će ih gledati na TV-u

aron444

Aron Johannsson prije četiri godine donio je najvažniju odluku u svojoj karijeri. S 22 godine napustio je dres Islanda i prihvatio poziv u reprezentaciju SAD-a.

Upisao je desetak nastupa za U21 selekciju Islanda, a 2012. je dobio poziv u A vrstu za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Zbog povrede se ipak povukao, a nekoliko mjeseci kasnije dobio je poziv Jurgena Klinsmanna i odabrao američku reprezentaciju.
Kako je tada priznao, mislio je da će u toj reprezentaciji imati više šanse zaigrati jednog dana na Svjetskom prvenstvu. U svojoj zemlji je bio nazivan izdajnikom, ali u to vrijeme niko nije mogao ni zamisliti kakvi su veliki dani pred islandskim nogometom.

Johannsson je rođen 1990. u Mobileu u Saveznoj državi Alabami, zbog čega je i imao pravo na državljanstvo, ali je nogometnu karijeru počeo u islandskom Fjölniru, gdje je prošao i nogometnu školu. S 20 godina zablistao je u danskom Aarhusu, a 2013. prešao u AZ Alkmaar gdje je u dvije godine skupio 58 nastupa i 29 golova prije transfera u Werder Bremen.

Te 2013., kada je donio ključnu odluku, Island je čudesno izborio play-off za Svjetsko prvenstvo, ali zaustavila ga je Hrvatska. Johannsson se, pak, našao na američkom spisku za Brazil, gdje je upisao jedan nastup i svoj prvi gol na SP-u. Četiri godine kasnije, Hrvatska gleda Islandu u leđa na kraju kvalifikacija za SP u Rusiji, a američka reprezentacija prvi put od 1986. neće na najveće natjecanje.

“Trenutak kada sam zaigrao na Svjetskom prvenstvu u Brazilu bio je najbolji trenutak u mojoj dosadašnjoj karijeri. Biti dio ekipe SAD-a na tom putu bilo je ostvarenje sna. Jako sam ponosan na islandsku reprezentaciju, to je nevjerojatno i veličanstveno postignuće. Mnogi moji prijatelji igraju za islandsku reprezentaciju i sretan sam zbog njihovog uspjeha. Ako sve prođe kako treba, vidimo se tamo”, napisao je Johannsson na Instagramu par sati prije nego što je SAD izgubio od Trinidada i Tobaga. Tako će svoje prijatelje ipak gledati samo na TV-u ili, u najboljem slučaju, s tribina.