Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog pandemije

Ove godine bez tradicionalne dodjele “Zlatne lopte”

zlatna lopta (1)

To će biti prvi put od 1956. godine da ne bude dodijeljena “zlatna lopta”

France Football je u ponedjeljak potvrdio je “Zlatna lopta“ (“Ballon d'Or“) najboljem fudbaleru svijeta za 2020. godine neće biti dodijeljena, prenosi Anadolu Agency (AA).

France Football nagradu dodjeljuje od 1956. godine, ali je glavni urednik priznatog sportskog magazina Pascal Ferre objavio da u 2020. neće biti pobjednika.

“Prvi put u svojoj istoriji, koja je započela 1956. godine, Ballon d'Or neće biti dodijeljen 2020. zbog nedostatka neophodnih fer uslova“, objasnio je Ferre i dodao:

“Ovo je tako čudna godina da ne bismo mogli da je tretiramo kao običnu. Recimo da smo razgovarali o donošenju odluke posljednjih najmanje dva mjeseca. To nije odluka koju smo lako donijeli, ali smo morali jer ne može biti normalan ili tipičan pobjednik ‘Zlatne lopte’. Ono što nas je zaista brinulo jeste da pobjednik ne bio pošteno nagrađen.“

Lionel Messi osvojio je “Zlatnu loptu“ za 2019. godinu, šestu u karijeri, a ovoga puta će taj naslov zadržati još 12 mjeseci.

Juventusova zvijezda Cristiano Ronaldo slijedi Argentinca sa pet trofeja u karijeri.

Ferre je potvrdio da ove godine neće biti dodijeljeni ni “Trofej Kopa“ za najboljeg igrača do 21 godine, kao ni nagrada “Lav Jašin“ za najboljeg golmana.