Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

iako lige nisu gotove

Ovih 18 klubova već je osiguralo Ligu prvaka

Manchester City haaland
Foto: Andrew Yates/NEWSCOM/Pixsell
Igrači Manchester Cityja

Uzme li Inter Ligu prvaka, jedno mjesto dobit će 11. nogometna liga na UEFA-inoj rang-listi, a ove godine je to Ukrajina

Većina nogometnih liga još nije gotova, no 18 od 32 sudionika iduće sezone Lige prvaka već je poznato. Podsjetimo, bit će to posljednje izdanje Lige prvaka kakvu smo gledali godinama, dok će od sezone 2024./2025. učestvovati 36 klubova u jednoj grupi, u kojoj će svaki prema “swiss modelu” odigrati po osam utakmica prije nokaut-faze.

Klubovi (18/32) koji će iduće sezone igrati Ligu prvaka:

Njemačka: Borussia Dortmund, Bayern, RB Leipzig (+1)
Engleska: Manchester City, Arsenal, Newcastle (+1)
Španija: Barcelona, Atletico Madrid, Real Madrid (+1)
Italija: Napoli, Lazio (+2)
Francuska: PSG (+1)
Portugal: Benfica, Porto
Nizozemska: Feyenoord
Austrija: RB Salzburg
Škotska: Celtic
Srbija : Crvena zvezda

Ko još može izboriti Ligu prvaka?

U Bundesligi se za preostalo od četiri mjesta bore Union Berlin i Freiburg, u Premier ligi je Manchester Unitedu dovoljan jedan bod iz dvije utakmice kako bi osigurao plasman ispred Liverpoola, a Real Sociedad i Villarreal tri kola prije kraja idu po četvrto mjesto u La Ligi.

Između Intera, Milana, Atalante i Rome odlučivat će se o još dvama klubovima iz Serie A za Ligu prvaka, dok je u Francuskoj jedno mjesto ostalo za Lens ili Marseille, s tim da ekipa trenera Igora Tudora ima pet bodova manje od drugog Lensa.

Od ostalih osam učesnika, šest će doći iz kvalifikacija. Manchester City i Inter osvajanjem ovosezonske Lige prvaka odmah mogu osigurati nastup u idućoj sezoni, što je City već napravio prvim mjestom Premier lige.

Uzme li Inter Ligu prvaka, jedno mjesto dobit će 11. nogometna liga na UEFA-inoj rang-listi, a ove godine je to Ukrajina.

Roma i Sevilla nalaze se u finalu EVropa lige. Pobjednik osigurava Ligu prvaka, a ako to već napravi kroz prvenstvo (što Roma može u Italiji, ali je malo vjerovatno), trećeplasirani klub iz Francuske plasirat će se također direktno. No takav scenario nije izgledan, pa je veća mogućnost da Italiji ili Španiji pripadne još jedna pozicija, prenosi Index.