Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Aguero suvereno vlada

Ovo je 10 najefikasnijih strijelaca engleske lige, Džeko “zamalo” na listi (VIDEO)

Edin Džeko se zamalo našao na listi top 10 najefikasnijih strijelaca engleskog Premiershipa

U engleskom Premiershipu tokom 26 godina postojanja igrali su neki od najboljih napadača u historiji svjetskog fudbala.

Nekoliko je favorita za najboljeg koji je krasio engleske terene, prema nekima je to legenda domaćeg fudbala Alan Shearer, a drugi kažu da je to najbolji stranac ikad u Engleskoj, ikona Arsenala Thierry Henry.

Ipak, u posljednje vrijeme pojavila se jedna “struja” koja u nebesa diže fantastičnog Argentica koji je postao zaštitni znak Manchester Cityja Sergija Aguera.

U prilog upravo njihovim tvrdnjama ide i statistika koja svjedoči da je Kun najefikasniji napadač u historiji Premier lige.

Zanimljivo je da na listi najefikasnijih uopće nema Shearera koji je postigao najviše golova ikad, 260.

Aguero je u 232 nastupa upisao 162 gola, odnosno nevjerovatnih jedan gol svakih 106 minuta!

Najbliži njemu je Harry Kane sa 125 golova, i to po jedan svakih 116 minuta, a na trećem mjestu je senzacija Liverpoola Mohamed Salah, koji ima “samo” 51 pogodak, ali ih postiže svakih 121 minutu.

Henry, koji je karijeru otpočeo na krilu, ima nevjerovatnih 176 golova, po jedan svakih 121 minutu.

Njegov “nasljednik” u londonskom klubu Pierre-Emerick Aubameyang u nepune dvije sezone zabio je 27 komada, svako 122 minute po jedan, a minut više za svaki od 26 golova bio je potreban Gabrielu Jesusu.

Na sedmom mjestu liste je fudbaler poznat samo zagriženim fanovima engleskog nogometa, Adam Le Fondre, kojem je u jednoj kampanji sa Readingom za 12 golova bilo potrebno 124 minuta po pogotku.

Tri legendarna imena zaokružuju listu – Ruud van Nistelrooy (95 golova, svakih 128 minuta), Luis Suarez (69 golova, svakih 138 minuta) i Robin van Persie (144 gola, svakih 139 minuta).

Na blago proširenoj listi našao bi se i Edin Džeko, sa 50 golova, svakih 141.7 minuta, a zanimljivo je da mu je u prvoj sezoni za 14 golova bilo potrebno samo 107 minuta po golu, čime bi se našao na drugom mjestu, skoro izjednačen sa nedodirljivim Aguerom.