Fudbal

Yves Leterme

Ovo je čovjek koji je izbacio Manchester City iz Lige prvaka

14/02/2020

UEFA je City proglasila krivim zbog falsificiranja visine primanja od sponzora u izvještaju koje su morali predati za finansijski fair play

UEFA je Manchester City izbacila iz Lige prvaka na dvije sezone, a engleski prvak morat će platiti i 30 miliona eura. Kazna počinje važiti od iduće sezone, ali City ima pravo na žalbu Međunarodnom sportskom sudu.

Razlog je ozbiljno kršenje finansijskog fair playa.

City se neće moći takmičiti ni u Evropskoj ligi. UEFA je City proglasila krivim zbog falsificiranja visine primanja od sponzora u izvještaju koje su morali predati za finansijski fair play.

Proces protiv Cityja je pokrenut nakon što je Der Spiegel 2018. godine u javnost pustio mailove i dokumente, a istragu je vodio bivši belgijski premijer Yves Leterme.

On je čovjek koji je bogatom Cityju udario ogromnu kaznu.

Upleten i Infantino?

U maju 2018. godine Der Spiegel i European Investigative Collaborations, mreža međunarodnih medija, objavili su niz dokumenata koje je prikupila platforma Football Leaks koja se bavi otkrivanjem nepravilnosti u svjetskom nogometu.

Ti dokumenti su optuživali Manchester City i PSG zbog kršenja pravila FFP-a, ali i sadašnjeg predsjednika FIFA-e Giannija Infantina i bivšeg predsjednika UEFA-e Michela Platinija koji su im u tome pomogli.

Infantino je navodno dok je bio glavni sekretar UEFA-e 2014. godine omogućio PSG-u i Manchester Cityju minimalne kazne zbog kršenja finansijskog fair-playa. Klubovi su trebali platiti najmanje 60 miliona eura kazne, a na kraju su platili po 20 miliona eura.


Vrhunsku ponudu za današnje fudbalske mečeve pogledajte na meridianbet.ba. Osim top kvota, na raspolaganju su vam i brojne promocije, zahvaljujući kojima možete da dobijete bonus na uplatu. Meridianbet tako, između ostaloga, sa 10% bonusa časti igrače koji su novac deponovali Maestro i Mastercard karticama.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.