Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ovo je najmoćniji čovjek u Premiershipu

Richard Scudamore

S novcem dolazi i moć, a Richard Scudamore jedan je od najzaslužnijih za priljev ogromnog kapitala u engleski nogomet.

Stoga, on je najmoćniji čovjek u Premier ligi. Prije njega premierligaški klubovi su dobivali 10 miliona funti godišnje za TV prava, a sad toliko zarađuju svaku utakmicu.

Scudamore (57) 1999. godine postao je izvršni direktor Premier lige, a u 17 godina potpuno je promijenio odnose snaga u evropskom nogometu. Ove sezone dogovorio je unosan ugovor za otkup premierligaških TV prava, najunosniji u evropskoj sportskoj historiji, te je uspio osigurati čak i najslabijim klubovima u ligi financijsku stabilnost. I više od toga, pretvorio ih je u bogataše!

Prije nekoliko godina ukinuo je monopol Sky Sportsa na TV prava u Premier ligi, svi su mu govorili da je ludak, ali žrtvovao je unosan, stabilan ugovor i prodaju televizijskih prava u Premier ligi pretvoriti u najzanimljiviju aukciju u sportu danas, piše Index.hr.

Samo u 2016. godini od prodaje međunarodnih televizijskih prava premierligaški klubovi zaradit će ukupno milijardu funti.

Vrijednost prava skočila je do neba u posljednjih nekoliko godine, a time i njegov utjecaj na engleski nogomet. Mnogi tvrde kako je Scudamore trenutačno nedodirljivi gazda Premier lige.

Brine za ravnopravnu raspodjelu novca na sve klubove, koji samo plasmanom u Premier ligu zarade i do 100 miliona funti.

Samo jedan ulazak u elitni razred engleskog nogometa financijski slabijim klubovima osigurava mirnu egzistenciju u idućem desetljeću.