Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Historijski dogovor

Ovo je prva zemlja koja će isto plaćati mušku i žensku reprezentaciju

pukki-bih

U praksi bi to značilo da će nogometaši i nogometašice finskih selekcija dobiti iste iznose za pobjede i remije tokom nastupa u reprezentacijama Finske

Ženska nogometna reprezentacija Finske postigla je historijski dogovor s Nogometnim savezom Finske kojim će finske nogometašice biti plaćene isto kao i njihove muške kolege, prenosi Anadolu Agency (AA).

U praksi bi to značilo da će nogometaši i nogometašice finskih selekcija dobiti iste iznose za pobjede i remije tokom nastupa u reprezentacijama Finske.

Ženske reprezentativke vodile su dugu borbu kako bi stekle iste uvjete u ugovorima kao i istu nadoknadu koja važi za njihove muške kolege u reprezentaciji.

Linda Sallstrom, napadačica Paris FC, istakla je da je ovo veliki dan za žene u Finskoj i za finski nogomet.

“Osjećam se ponosnom što sam finska nogometašica. Pored naših zajedničkih snova i ciljeva, sada dijelimo iste uvjete ugovora u A selekcijama Finske”, rekla je Sallstrom.

Tinja-Riikka Korpela, golmanica i kapitenka finske reprezentacije, izjavila je da njihove kolege iz reprezentacije možda ne bi ni primijetili tu novčanu razliku, napominjući da ipak za njene saigračice svaka stotina eura znači mnogo.

Tim Sparv, kapiten muške selekcije Finske, istakao je da je ovaj korak vrlo važan za finski nogomet i finsko društvo u cjelini.

“Zaista sam sretan zbog naše ženske selekcije. Finski nogomenti savez je ovim napravio pionirski korak u nogometu”, kazao je Sparv novinarima.