Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

suspenzija pa otkaz

“Ovo nije rat, ovo je genocid”: Njemački klub potjerao igrača zbog podrške Palestincima

Anwar El Ghazi
FOTO: Screenshot
Anwar El Ghazi

Najprije su ga suspendovali i natjerali da obriše poruku, a nakon devet dana donijeli su konačnu odluku i odlučili ga otpustiti

Nizozemski fudbaler Anwar El Ghazi koji je javno podržao Palestinu dobio je otkaz u njemačkom Mainzu.

Dvadesetosmogodišnji El Ghazi, koji je stigao u Mainz ove sezone kao slobodan igrač, napad Izraela na Gazu nazvao je genocidom, i zbog toga je dobio otkaz.

“Ovo nije rat. Kad jedna strana drugoj ukine vodu, hranu i struju onda to nije rat. Kad jedna strana ima nuklearno oružje, to nije rat. Kad se jedna strana finansira milijardama dolara, onda to nije rat. Kada jedna strana koristi AI slike za širenje dezinformacija o drugoj, onda to nije rat. Kada društvene mreže cenzurišu sadržaj jedne strane, a ne druge, onda to nije rat. Ovo nije sukob i nije rat. Ovo je genocid i masovno uništenje i svjedoci smo da se to događa uživo. Od rijeke do mora, Palestina će biti slobodna!”, napisao je bivši igrač Aston Ville.

Mainz ga je najprije suspendovao i natjerao da obriše poruku. Nakon devet dana čelnici njemačkog bundesligaša su donijeli konačnu odluku o njegovoj sudbini i odlučili ga otpustiti.

“El Ghazi je zauzeo poziciju u sukobu Izraela i Palestine koju klub nije mogao tolerisati. Raskid je dogovoren nakon detaljne rasprave između rukovodstva kluba i igrača. Mainz poštuje drugačije perspektive o sukobu na Bliskom istoku, ali se distancira od sadržaja objave koja nije u skladu sa vrijednostima istog”, poručili su iz njemačkog prvoligaša.