Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pape o debaklu Sarajeva: Ne bih htio na muku da im prisjedam…

safet susic portret

Nakon što smo podigli trofej rekao sam svojim saradnicima da bih više volio da smo sinoć izgubili, ali da u nedjelju uzmemo bod u utakmici prvog kola Super lige sa Besiktasom, istakao je u ekskluzivnom razgovoru za Anadolu Agency (AA) Safet Sušić, trener Akhisarspora, koji je juče, savladavši slavni Galatasaray, osvojio Super kup Turske.

Poslije produžetaka na ”Torku Areni” u Konyi bilo je 1:1. Sušićev tim pobijedio je boljim izvođenjem jedanaesteraca – 5:4.

”Super je što smo pobijedili, ali Super kup je utakmica za prestiž, malo više od prijateljskog susreta. Puno važnije mi je da u nedjelju pokušamo osvojiti bod na gostovanju kod Besiktasa u prvom kolu Super lige. U svakom slučaju, osvajanje Super kupa veliki je uspjeh kluba iz relativno malog grada za turske prilike i sretni smo zbog trijumfa”, rekao je Sušić, koji je tako osvojio drugi trofej u trenerskoj karijeri, nakon što je sa Al-Hilalom 2001. godine bio pobjednik Kupa kupova Azije.

– Evropa liga veliki izazov –

Akhisarspor, aktuelni osvajač i Kupa Turske u predstojećoj sezoni igrat će na tri fronta, Super ligi i Kupu Turske, te UEFA-inoj Evropa ligi.

”Sezona će biti iscrpna. U Super ligi Turske prva četiri mjesta, vjerovtano, ove sezone ‘rezervisana’ su za četiri ekipe iz Istabula – Galatasaray, Besiktas, Fenerbahce i Basaksehir. Ne vjerujem ni da ih Trabzon može ugroziti”, kazao je Sušić, dodavši:

”Naš cilj je da odigramo korektno i da se na koncu plasiramo u sredinu tabele, odnosno da se niti u jednom trenutku ne borimo se za opstanak, kao što je slučaj bio prošle godine. U Kupu Turske ćemo nastojati ići što dalje, a u UEFA-inoj Evropa ligi bit će veliko zadovoljstvo igrati. Sve je moguće. Treba sačekati žrijeb u Monaku 31. avgusta, no sigurno je da ćemo u grupi dobiti barem jednog evropskog velikana. UEFA-ina Evropa liga je veliki izazov za nas”.

– Ne bih Sarajevu prisjedao na muku –

Na pitanje, šta je realno očekivati od njegove ekipe, odnosno sa kakvim igračima raspolaže u timu, Sušić je odgovorio:

”Imamo solidnu ekipu, kako sam i rekao u Turskoj za sredinu tabele. Nemam zvučnih imena, jer za njihov angažman trebaju ogromni novci, a naš klub ih nema”, naglasio je Sušić, koji kaže i da je VAR tehnologija pravedno rješenje za fudbal, iako možda nekada oduzima malo vremena i prekida tempo igre:

”Bolje je da se greška ispravi, nego da eventualno neko bude oštećen”.

Sušić je najuspješniji selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine. Sa nacionalnim timom svoje zemlje jedini je izborio plasman na veliko takmičenje, Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine. Zvanično je proglašen i za najboljeg fudbalera BiH u prošlom vijeku, te je nekadašnju igračku zvijezdu Sarajeva itekako zabolio debakl ”voljenog kluba” od Atalante, rezultatom 0:8, u drugom kolu kvalifikacija Evropa lige prošlog četvrtka.

”Gledao sam utakmicu i baš mi je teško pao poraz Sarajeva. Ne bih htio na muku da im prisjedam… Reći ću, veliko iznenađenje bio je i remi u Italiji – 2:2, ali i ovaj poraz od 0:8. Da izgubiš 0:2, 1:3 ne bi ti niko ništa rekao, ali ovako, neshvatljivo, neprihvatljivo. Nakon prvih četiri, pet minuta utakmice na Koševu vidio se loš znak. Međutim, da će se desiti da Italijani daju osam komada ni u najcrnjem scenariju nije se moglo predvidjeti. I to je fudbal. Vrijeme se ne može vratiti. Izvući određene pouke i nikada više ne dozvoliti da se Sarajevo nađe u sličnoj situaciji na terenu, ma protiv koga igralo Italijana, Engleza, Nijemaca, Španaca, Francuza…”, pričao je Sušić.

Otkrio je i šta mu je jedna od želja.

”Život ide dalje. Nadam se da će u narednom periodu navijači Sarajeva imati razloga za slavlje u Premijer ligi BiH i Kupu BiH, a u godinama pred nama i na međunarodnoj sceni. Za bh. fudbal bila bi velika stvar da nekada imamo predstavnika barem u Evropa ligi. Nadam se da će to neki od naših klubova u što skorijem roku i ostvariti”, poručio je Sušić, uz napomenu da čvrsto vjeruje da će reprezentacija BiH biti učesnik Evropskog prvenstva 2020. godine.

– Hrvati nisu bili korektni –

Ističe da nije iznenađen uspjehom Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

”Hrvatska ima odličnu generaciju igrača i nije iznenađenje što su bili drugi na Mundijalu. Zasluženo su igrali finale, ali su u izjavama bili nekorektni poslije meča. Ni jedna reprezentacija nema igrača kao što je Kylian Mbappe Francuskoj. Francuska ima najbolji skup igrača i nije slučajno postala svjetski prvak, iako su prvu fazu takmičenja u Rusiji odigrali ispod mogućnosti. Shodno tome, gledajući finale u kojem su nadigrali Hrvatsku čudile su me izjave poraženih. Govorili su da su Francuzi nezasluženo pobijedili, odnosno da su iz sudije i VAR tehnologija oštetili. Trebali su biti dostojanstveni i u porazu. Da Mario Mandžukić nije dao onako smiješan gol, možda bi bilo 5:1 ili 6:1 za Francusku, ne 4:2. Dakle, istina je jedna. Francuskoj niko ne može osporiti osvajanje trofeja namijenjenog najboljem na planeti”, rekao je za AA Sušić.