Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Payetov projektil u finišu za pobjedu Francuza na otvaranju EP-a

payet golcina

Nogometna reprezentacija Francuske pobjedom je otvorila Evropsko prvenstvo kojem je domaćin. Francuzi su na prepunom Stade de France savladali Rumuniju s 2:1, golovima Goriuda (65.) i Payeta (88.).

Jedini gola za Rumune postigao je Stancu iz penala u 65. minutu. Penal je skrivio Evra.

Rumuni su odigrali sjajnu utakmicu, vrlo hrabro, no na kraju su ostali bez ijednog boda.

Payet je bio junak Francuza i igrač utakmice. Osim fenomenalnog gola u finišu utakmice, odigrao je sjajno svih 90 minuta. Asistirao je Giroudu za prvim gol na ovom Evropskom prvenstvu.

Payetu je ovo bio četvrti gol u dresu Francuske, a sva četiri zabio je udarcima izvan kaznenog prostora.

Olivier Giroud je protiv Rumuna pogodio osmi put u posljednjih osam utakmica u dresu Francuske. U prvom poluvremenu napadač Arsenala, bukvalno se nije kako treba sastavio s loptom. Bez udarca na gol, bez kreirane prilike i sa samo dva kompletirana pasa, od čega je jedan bio početni udarac na utakmici! No, u drugom je zabio gol.

giroud

Drugi susret grupe A na programu je u subotu od 15 sati, kada će se sastati Švicarska i Albanija. Na programu sutra su još i utakmice Vels – Slovačka (18 sati) i Engleska – Rusija (21 sat).

Naslov šampiona Starog kontinenta brani Španija, a po prvi put u istoriji ovog takmičenja za titulu se bore 24 reprezentacije.