Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pele na aukciji prodao svoje suvenire za 4,6 miliona eura

pele

Legenda brazilskog i svjetskog fudbala Pele na trodnevnoj aukciji održanoj u Los Angelesu prodao je suvenire koje je sakupljao tokom svoje blistave karijere za oko 4,6 miliona eura, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom trodnevne aukcije najbolji fudbaler prošlog vijeka u izboru Svjetske fudbalske federacije (FIFA) prodao je više od 2.000 predmeta, među kojima čak i svoj stari pasoš.
Zlatna medalja koju je Pele sa Brazilom osvojio na Svjetskom prvenstvu 1970. godine prodata je za 442.500 eura. Medalje osvojene na svjetskim prvenstvima 1958. i 1962. godine prodate su u kolekciji za 435.000 eura, dok je replika trofeja Julesa Rimeta koja je napravljena za Pelea nakon što je 1970. osvojio treći naslov svjetskog šampiona dostigla cijenu od 504.000 eura.

Kopačke koje je nosio u filmu „Bijeg u pobjedu“ prodate su za 10.230 eura.

„Nakon što sam donirao značajan dio moje kolekcije gradu Santosu, odlučio sam da omogućim navijačima i kolekcionarima da posjeduju komadić moje istorije. Nadam se da će čuvati ove predmete i podijeliti priču sa svojom djecom i generacijama koje dolaze“, rekao je Pele, prenose britanski mediji.

Dio sredstava koje je zaradio na aukciji Pele će donirati jednoj dječijoj bolnici u Brazilu.

Pelea mnogi smatraju za najboljeg fudbalera svih vremena. Tokom karijere je postigao 1.281 gol u 1.363 utakmice. Za reprezentaciju Brazila odigrao je 91 utakmicu i postao jedini fudbaler koji je tri puta bio svjetski šampion.