Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pele prodaje svoje trofeje

pele-brazil23

Pele, trostruki svjetski prvak i jedan od najboljih nogometaša u historiji, stavio je na aukciju mnoge predmete iz bogate karijere.

“Želim omogućiti ljubiteljima nogometa da sačuvaju dio historije i da pričaju o tome djeci i generacijama koje dolaze”, rekao je legendarni Brazilac, koji je nedavno operirao kuk i prostatu, a kojeg je FIFA proglasila najboljim igračem 20. stoljeća.

“Ne znam prodaje li ovo iz zdravstvenih ili poslovnih razloga. To samo on zna. Ja znam da se vrijednost svih predmeta procjenjuje na skoro pet miliona eura”, rekao je Dan Nelles, iz aukcijske kuće koja organizira prodaju.

Nakon što je 1970. postao s Brazilom treći put svjetski prvak, FIFA je za njega posebno izradila trofej Julesa Rimeta, a procjenjuje se da bi mogao dosegnuti cijenu od milion dolara.

Zlatne medalje s tri svjetska prvenstva procjenjuju se na 200.000 dolara, lopta s kojom je zabio svoj 1000. gol na 50.000, dresovi na 10.000, kopačke na 5.000.

Aukcija će se održati u Londonu, a trajat će tri dana. Učesnici mogu i ljudi iz svih dijelova svijeta, budući da će biti organiziran prenos.