Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Selektor Švicarske

Petković: Treba podržati Peteva, u pitanju su reprezentacija BiH i viši interesi

Petković je rekao da se u cijeloj situaciji trebalo pokazati više respekta

Selektor Švicarske, Sarajlija Vladimir Petković, ne poznaje novog stratega Zmajeva Ivayla Peteva, odnosno njegov trenerski rad, ali smatra da se sada mora spustiti lopta na zemlju, kazao je za Avaz.

“Znam da je Petev bio trener Ludogoretsa, zagrebačkog Dinama i reprezentacije Bugarske, ali ne bih mogao nešto više komentarisati njegov rad”, izjavio je Petković u intervjuu za Dnevni avaz, čije dijelove prenosi Mondo.

Dodao je da se u cijeloj toj situaciji trebalo pokazati više respekta.

“Šteta je što će Petev na klupi reprezentacije startovati hendikepom. Ipak, prije njegovog izbora diglo se previše tenzije. Sve se to moglo i trebalo riješiti iza zatvorenih vrata, i to davno, da se ne lomi sve putem javnosti. Ipak, u pitanju su imena i ljudi i trenera. Trebalo je tu biti malo više respekta”.

Petković smatra da se lopta mora spustiti na zemlju zbog početka kvalifikacija za Mundijal u Kataru.

“Ponavljam, Petev je već krenuo u posao jednim hendikepom, odnosno minusom. Ima još vremena da se poslože određene stvari. Inače, u reprezentaciji nema takvih prilika da nešto puno radiš, nema mnogo ni vremena ni prostora. Sada se ne može ni putovati kao prije, tako da selektorima ostaje da s igračima kontaktiraju putem video-linkova. Bez obzira na sve, sada je važno da svi koji su tu, u i oko reprezentacije, podrže njegov izbor, jer su sada u pitanju viši, nacionalni interesi. Nisu to više pojedinačni, nego interesi Bosne i Hercegovine, odnosno reprezentacije BiH. Sada treba napraviti klimu u kojoj se može napraviti dobar rezultat”.

Prema njegovom mišljenju, Zmajevi moraju igrati iznad svojih mogućnosti da bi osigurali drugu poziciju u grupi odnosno baraž za plasman na Svjetsko prvenstvo.

“Za borbu i(li) odlazak u Katar izabranici Ivaala Peteva će morati ići i iznad svojih granica, da bi se realno mogli boriti za to drugo mjesto koje vodi u dodatne kvalifikacije. Francuska je favorit grupe, a Ukrajina je jaka ekipa, ali nije puno jača od Bosne i Hercegovine”, istakao je Petković.