Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Petnaest do devet” odlazi u historiju: Liga prvaka dobila dvije nove satnice

champions-league (1)

Evropska nogometna organizacija UEFA službeno je objavila promjene koje će od sljedeće sezone uvesti u najelitnije klupsko takmičenje, Ligu prvaka.

Među pet najvažnijih promjena nalazi se ona da će odsad 26 klubova imati osigurano mjesto u Ligi prvaka od ukupno 32 u grupnoj fazi. Po četiri će direktno dolaziti iz Engleske, Italije, Njemačke i Španije, Francuska i Rusija imaju dva mjesta, a Portugal, Ukrajina, Belgija i Turska po jedno.

U slučaju da osvajač Lige prvaka bude kroz svoje prvenstvo osigurao plasman u Ligu prvaka, to će mjesto ići 11. ligi Evrope, što je po koeficijentu trenutno Češka, a bude li i osvajač Evropa lige izborio Ligu prvaka kroz prvenstvo, onda će mjesto dobiti trećeplasirana ekipa Francuske. Preostalih šest dobit će se kroz kvalifikacije.

Kvalifikacije će se sastojati od preliminarne runde koja će se igrati kao nokaut-turnir. Prva utakmica prvog pretkola igrat će se 10. i 11. jula. Razlikovat će se i dalje putevi prvaka i putevi neprvaka.

U Evropa ligi će 17 klubova imati direktno mjesto, po dva iz Španije, Njemačke, Engleske, Italije i Francuske te po jedan tim iz Rusije, Portugala, Ukrajine, Belgije, Turske, Češke i Švicarske. Također, po deset poraženih ekipa u play-offu za LP ući će u grupnu fazu EL-a.

Također, potvrđeno je da će se od sljedeće sezone Liga prvaka igrati u dva termina. Onaj u 20:45 odlazi u historiju, a novi su 18:55 i 21 sat.