Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Piacenza spremno dočekuje bh. fudbalere iz cijelog svijeta

dijaspora – sampioni

Italijanski grad Piacenza od 20. do 22. maja 2016. bit će domaćin XIII svjetskog prvenstva bosanskohercegovačke dijaspore u futsalu i tom prilikom ugostit će najbolje fudbalere bh. porijekla koji žive van granica domovine.

Organizator Mundijala bh. iseljništva je Svjetski saveza dijaspore Bosne i Hercegovine a domaćin takmičenja je Bosnia Erzegovina Oltre i Confini   Piacenza, dok je pokrovitelj  državno  Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.

dijaspora - prvenstvoDomaćin takmičenja Bosnia Erzegovina Oltre i Confini Piacenza garantuje da će ovo biti do sada najbolje organizovano prvenstvo. Podloga za to je što se vlast italijanskog grada Piacenze uključila u neposrednu i praktičnu organizaciju takmičenja.

Prvenstvo će se igrati u dvije dvorane a u zabavnom dijelu programa nastupiti će kao gosti večeri KUD „Stari grad“ Jajce i Tamburaški sastav Bedem iz Bihaća.

Interesovanje za ovo prvenstvo je zaista veliko i svoje ekipe su prijavile bh. reprezentacije iz Austrije, Belgije, Holandije, Turske, Italije, Hrvatske, Njemačke, Norveške, Švedske, Danske, Engleske, Francuske i po prvi put San Marina i Vatikana.

Ljubitelji fudbala izvlačenje parova i kretanje rezultata na XIII Svjetskom prvenstvu bosanskohercegovačke dijaspore u malom fudbalu/nogometu moći će pratiti na web stranici Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine www.bihdijaspora.com od 20. maja 2016. ili posredstvom FB. grupe SSDBIH – https://www.facebook.com/groups/160076310890/.

Učetvovale 24 zemlje

Nakon Linca u Austriji, trostrukog organizatora ovog eminentnog takmičenja, zatim Antverpena u Belgiji, Minhena u Njemačkoj, Birminghama u Velikoj Britaniji, Luksemburga, Velike Kladuše, Bielle u Italiji, Västerås u Švedskoj, Ljubljane u Sloveniji, Hobra u Danskoj čast da bude domaćin 13. šampionata pripala je našim zemljacima u Piacenzi – Italija.

Na dosadašnjih dvanaest šampionata učestvovale su ukupno 24 zemlje u kojima žive naši ljudi, Norveška, Švedska, Danska, Finska, Belgija, Holandija, Luksemburg, SAD, Australija, Kanada,Turska, Škotska Švicarska, Češka, Italija, Francuska, Njemačka, Austrija, Slovenija, Hrvatska, Engleska, Republika Irska, Wels i Škotska.

Radni sastanak G.O. SSDBIH

Prije početka prvenstva u Piacenzi će se održati i radni sastanak Glavnog odbora Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine na kojem će biti sumirane pripreme oko održavanja 8. Kongresa SSDBIH početkom juna mjeseca u Sarajevu. Na sastanku će prisustvovati i predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine koji će biti pokrovitelji ovog kongresa. Kongres SSDBIH bit će održan u zgradi Parlamenta Bosne i Hercegovine od 03.-05. Juna 2016.