Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pilav: Generalna ocjena suđenja u Premijer ligi je dosta dobra

elmir pilav
Elmir Pilav

Sektor za takmičenje Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine ove sedmice organizuje nekoliko seminara, kao i sastanak sa klubovima BH Telecom Premijer lige, čime će praktično okončati sve pripremne aktivnosti vezane za početak proljetnog dijela takmičenja.

Po riječima direktora sektora za takmičenje i upravljanje događajima Elmira Pilava, seminari se sastoje iz nekoliko cjelina – analize jesenjeg dijela prvenstva, upoznavanje o izmjenama i dopunama propisa, te teoretska i fizička testiranja (sudije i asistenti sudija).

– Seminari trebaju da povežu teoretski dio (propisi, pravila igre, FIFA / UEFA cirkularna pisma) s onim što se dešava u praksi, u cilju otklanjanja propusta. U tu svrhu koristimo primjere iz našeg prvenstva, ali i edukacioni materijal koji nam dostavlja FIFA, odnosno UEFA. Također, na seminarima za sudije će učestvovati i predavači koji su eksperti za fizičku pripremu, nutricionizam i ishranu – kazao je Pilav.

S obzirom na to da je ova godina specifična i teža u odnosu na prethodne sezone jer će ligu napustiti šest klubova, Pilav navodi da će velika pažnja biti posvećena integritetu takmičenja.

– U tu svrhu je održan i zajednički sastanak s predstavnicima Agencije za prevenciju i borbu protiv korupcije, te je dogovoreno zajedničko preventivno djelovanje, kako bi se održao integritet takmičenja. Predstavnici ove Agencije će na seminarima za službena lica održati i nekoliko predavanja iz svoje oblasti – kazao je Pilav.

Nakon analize jesenjeg dijela takmičenja u NSBiH su zadovoljni radom službenih lica.

– To je ocjena i administracije, komiteta, ali i Izvršnog odbora NSBiH, koji na svakoj sjednici razmatra izvještaje koji se odnose na takmičenje. Osim pojedinih propusta sudija, za koje nije utvrđeno da su bili namjerni, generalna ocjena je dosta dobra. Klubovi su, također, podigli stepen organizacije utakmica na jedan viši nivo, te zaista moram naglasiti i dobru međusobnu saradnju.

Iako nije bilo većih propusta u organizaciji utakmica, ove sezone smo prvi put imali pojavu rasizma na našim terenima. Disciplinska komisija NSBiH je u skladu s odgovarajućim propisima izrekla kazne, a ovim putem još jednom apelujemo na sve navijače da se suzdrže od neprimjerenog navijanja, te da fer i korektno bodre svoje klubove – zaključio je Pilav.