Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pique glasao na referendumu i poručio: Ovo je sramota

pique – referendum

Španski nogometni reprezentativac Gerard Piqué glasao je u nedjelju na referendumu o nezavisnosti Katalonije ne osvrćući se na zabranu ustavnog suda, dan prije nego će se priključiti španskoj reprezentaciji uoči posljednja dvije utakmice za odlazak na Svjetsko prvenstvo.

– Ja sam glasao. Zajedno smo nezaustavljivi braniči demokratije – napisao je Twitteru 30-godišnji branič Barcelone, prenosi agencija Hina.

Nakon izlaska s biračkog mjesta rekao je: “Ovo je sramota, slike govore same za sebe”.

Time je kritizirao operaciju španske policije koja je u nastojanju da uzme biračke kutije ozlijedila više ljudi gumenim mecima i palicama. Građani su se okupljali na ulazima u škole te mirnim otporom tijelima onemogućavali policajce da uđu unutra.

Pique će se u ponedjeljak priključiti suigračima u španskoj reprezentaciji u madridskom predgrađu Las Rozas gdje će se pripremati za kvalifikacijske utakmice protiv Albanije i Izraela.

Barcelonin nogometaš je prošli tjedan već podržao referendum preko Twittera što je izazvalo polemike u Španiji. Preko interneta je pokrenuta peticija da ga se izbaci iz reprezentacije. Izbornik Julen Lopetegui stao je u njegovu odbranu te pohvalio njegovo zalaganje kada igra za Španiju.

Publika u Španiji zviždi Piqeu i kada igra za Barcelonu i kada nastupa za Španiju.