Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

veliki rezovi

Pjanićeva epizoda u Barceloni je završena?!

Za sada je sigurno da Sergio Augero dolazi u Barcelonu, ali samo to neće biti dovoljno da se Messija privoli na ostanak u Kataloniji

Minimalnom pobjedom protiv Eibara u posljednjem kolu La Lige, Barcelona je zaključila još jednu sezonu. Iako su osvojili Kup Kralja, ostali rezultati nisu bili bajni.

To je nagnalo predsjednika Barcelone Joana Laportu na svojevrsnu sportsku revoluciju, kako bi razbudio ekipu i vratio je na stare staze slave. No prije svega, mora donijeti dvije velike odluke koje se tiču budućnosti kluba.

Ostaje li Koeman?

Prva velika dilema je budućnost trenera. Iako Ronald Koeman ima još godinu dana ugovora, nije sasvim sigurno da će ostati na klupi i naredne sezone. Štaviše, prema pisanju španskih medija, predsjednik Joan Laporta dao je svojim saradnicima zadatak da ispitaju tržište i predstave mu potencijalne kandidate za klupu Barcelone.

U svakom slučaju, Laporta bi se uskoro trebao sastati s Koemanom i obznaniti mu svoju odluku, ostaje li ili napušta klupu Barcelone.

Za sada je samo sigurno da Hansi Flick neće biti novi trener, jer na kraju Evropskog prvenstva preuzima ulogu selektora njemačke nogometne reprezentacije.

Novi ugovor Messiju?

Druga velika dilema je budućnost Lionela Messija. U upravi kluba su uvjereni da će Argentinac potpisati novi ugovor i ostati u klubu do kraja svoje karijere.

No, do konačne odluke, valja pričekati rezultate revizije koji će uvelike uticati na finansijske detalje novog ugovora, ali i detalje sportskog projekta koji će se prezentirati Messiju.

Za sada je sigurno da Sergio Augero dolazi u Barcelonu, ali samo to neće biti dovoljno da se Messija privoli na ostanak u Kataloniji.

Pjanić na listi za “odstrel”?

Nakon što razriješe dilemu o budućnosti trenera i kapitena ekipe, Laporta i njegovi saradnici posvetit će se slaganju ekipe za narednu sezonu. Prije svega, sjest će za sto s igračima na koje više ne računaju i poručiti im da su slobodni potražiti novi klub. Na toj listi je izgleda i bh. reprezentativac Miralem Pjanić koji je na Kamp Nou stigao prošlog ljeta.

To su Neto, Junior Firpo, Samuel Umtiti, Sergi Roberto, Phillipe Coutinho, Miralem Pjanić, Matheus Fernandes, Martin Braithwaite, Trincao i Antoine Griezmann.

Osim toga, Laporta će sjesti i razgovarati s trojicom igrača kojima će ponuditi novo smanjenje ugovora, a to su Sergio Busquets, Pique i Jordi Alba.

Ako pristanu na novo smanjenje ugovora, ostat će u klubu i naredne sezone. U suprotnom, bit će pozvani da napuste klub do kraja prijelaznog roka.

Barcelona će ponuditi novi ugovor Ousmaneu Demebeleu kojemu trenutni ugovor ističe u junu sljedeće godine. Ako francuski krilni napadač ne prihvati produženje ugovora, Barcelona će ga prodati već ovog ljeta.