Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nekada prijatelji

Platini podigao tužbu protiv Infantina

infantino ss

Prijava je stigla samo dvije sedmice nakon što su Platini i Sepp Blatter u Švicarskoj optuženi za više kaznenih djela

Michel Platini i aktuelni predsjednik FIFA-e Gianni Infantino svojedobno su bili najbliži suradnici u vrhu UEFA-e. Infantino je dugo vremena služio kao glavni sekretar krovne europske nogometne organizacije dok je istom predsjedavao Platini, ali njihovo prijateljstvo sada je stvar daleke prošlosti.

Ovih dana Platini je podigao kaznenu prijavu protiv aktualnog predsjednika FIFA-e. Advokati francuske igračke legende priopćili su da su u novembru prošle godine prijavili Infantina za trgovanje utjecajem, i to baš u doba kad je bio Platinijev glavni sekretar.

Kao sudionik u navodnim kaznenim djelima prijavljen je i Marco Villiger, bivši pravni direktor u FIFA-i. AP javlja da se sada očekuje ispitivanje Infantina, Villigera te još četvorice Švicaraca, među kojima je i bivši glavni tajnik FIFA-e Michael Lauber.

Prijava je stigla samo dvije sedmice nakon što su Platini i Sepp Blatter u Švicarskoj optuženi za više kaznenih djela, među kojima su prevara, zlouportreba povjerenja te krivotvorenje službenih dokumenata i vrijednosnih papira. Istragom je utvrđeno da je Platiniju nezakonito isplaćeno dva miliona švicarskih franaka.

Platini i Blatter to su predstavili kao “usmeno dogovorenu plaću za savjetodavni rad”. Obojica su već ranije suspendirana iz nogometa, a suđenje ih tek čeka. U prijavi protiv Infantina nije precizirano o čemu se tačno radi, a ni FIFA se zasad još nije oglasila o Platinijevom potezu.