Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pobuna u španskom taboru: Lopetegui dobio otkaz, Ramos nazvao predsjednika

4D21DE1D00000578-5838357-image-a-22_1528885658183

Julen Lopetegui, koji je bez poraza vodio Španiju zadnje dvije godine, smijenjen je samo dva dana prije prve utakmice Furije na SP-u.

U Krasnodaru je sazvana izvanredna konferencija za medije na kojoj je Luis Rubiales, predsjednik Španskog nogometnog saveza, javnost obavijestio da je selektor bivši.

Razlog je što je jučer potpisao trogodišnji ugovor s Realom. Prvaka Ecrope trebao je preuzeti nakon što Španija završi nastup na SP-u. Ali, predsjednik saveza, ogorčen ovom “izdajom” dao mu je otkaz mjesec dana ranije.

Lopetegui je naime prije tri sedmice produžio ugovor sa Španijom do 2020. i zato Rubiales ne može preko njegovog odlaska tri godine ranije prijeći samo s dva miliona eura odštete, koliko se Real obavezao isplatiti jer mu uzima selektora, prenosi Index.hr.

Predsjednik saveza znao je da selektor pregovara s Realom. Ali, više od njihovog dogovora na štetu saveza, razljutio ga je tajming objave da Lopetegui postaje trener tog kluba: Dva dana prije početka SP-a i tri dana prije prve utakmice Španije na prvenstvu!

Još jučer u španskim mediji pisali su da je vrh saveza predvođen Rubialesom, zbog izdaje odlučio smijeniti izbornika neposredno prije SP-a na kojem je Španija jedan od favorita i gdje prekosutra na otvaranju skupine igra derbi s Portugalom.

Već je bio odabran i njegov nasljednik, Albert Celades, selektor mlade reprezentacije. Druga opcija bio je Quique Setien, trener Betisa.

Spomenuta presica bila je zakazana za 10.30 jutros. Deset minuta prije njenog početka, svi španski novinari iz Rusije izvještavali su kako sve ukazuje na to da će Lopetegui dobiti otkaz

Ipak, prvo je stigla obavijest da se koneferencija za medije odgađa za 11.30. Zatim su španski novinari dali dramatično objašnjenje zbog čega.

U svlačionici je naime izbila pobuna igrača predvođenih Sergijom Ramosom, koji su pozvali predsjednika i rekli mu kako nikako ne žele da selektor dobije otkaz i da ih na SP-u vodi neko drugi.

“Ovo nije klub, nego reprezentacija i trener se ne smije smijeniti dva dana prije utakmice na SP-u! Došli smo ovdje osvojiti naslov. Sve nas je zaboljela vijest da selektor odlazi, a ako je tebe to uvrijedilo, progutaj ponos i pusti nas da igramo”, citira Marca što su senatori na čelu s kapitenom Ramosom rekli predsjedniku saveza.

Ali, u podne je predsjednik saveza konačno izašao pred novinare i izjavio: “Zahvaljujemo se Julenu na svemu što je napravio, jer jedan od najzaslužnijih što smo došli u Rusiju, ali prisiljeni smo dati mu otkaz.