Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Vratite nam United"

Počela je pobuna, navijači Manchester Uniteda u otvorenom ratu protiv porodice Blazer

23749688-7918361-image-a-3_1579734890282

Američka porodica Glazer kupila je klub u proljeće 2005. uz glasan otpor velikog dijela navijača Uniteda

Nova u nizu blamaža Manchester Uniteda, domaći poraz 0:2 od davljenika Burnleya u 24. kolu Premiershipa, pokrenula je žestoku pobunu navijača.

Nakon što je United ovim porazom došao do katastrofalnog skora od čak trećine izgubljenih prvenstvenih utakmica ove sezone, kojim mu mjesto to vodi u Ligu prvaka bježi šest bodova, a nikako nije siguran ni da će iduće sezone u Evropa Ligu, navijači su okrenuli palac dolje omraženim vlasnicima, koji United koriste samo kao kravu muzaru.

Američka porodica Glazer kupila je klub u proljeće 2005. uz glasan otpor velikog dijela navijača Uniteda. Međutim, idućih godina taj bunt je splasnuo jer je United bio iznimno uspješan i trofejan, da bi se nezadovoljstvo navijača opet javilo i bivalo sve glasnije nakon kraja ere Alexa Fergusona.

Sada je pobuna jača nego ikada u ovih 15 godina, svjedoči to ponašanje publike na Old Traffordu tokom zadnjeg meča. Kada je bilo jasno da skromni Burnley pobjeđuje nekada veliki United i to u njegovom domu, krenulo je skandiranje “Vratite nam United”, nakon čega je još glasnije i žešće počelo “Ustanite ako mrzite Glazere”.

Velika većina na Old Traffordu utakmicu je dočekala na nogama. Nogometaši Uniteda ispraćeni su zvižducima s Old Trafforda nakon što ih je u susretu 24. kola engleskog nogometnog prvenstva svladao Burnley rezultatom 2:0.

Chris Wood u 39. i Jay Rodriguez u 56. minuti bili su strijelci golova za prvu Burnleyjevu pobjedu na Old Traffordu od 1962. godine.

Nekadašnji defanzivac Manchester Uniteda Rio Ferdinand izjavio je da je igra “crvenih đavola” bila sramotna te je pozvao upravu kluba da poduzme mjere.

Istakao je kako je napuštanje stadiona prije završetka utakmice dosad neviđeno na “Old Traffordu”, prenosi BBC.

“Ovo ne mogu braniti. Mnoga djeca širom zemlje više neće nositi dresove Manchester Uniteda. Neće željeti doći ovdje i podržati klub na osnovu onog što vide. Neće se dogoditi, navijači su odlazili nakon 84. minute”, rekao je Ferdinand.

Atmosferu na stadionu komentarisao je i bivši Unitedov veznjak Darren Fletcher.

“Skandiranje i atmosfera su po prvi put postali toksični”, rekao je Fletcher.

Bivši napadač Liverpoola i Tottenhama Peter Crouch opisao je ekipu Manchester Uniteda kao “najgoru u posljednjih 30 godina”.

Gostujući na televiziji BT Sport, bivši engleski reprezentativac je kazao kako “više ne zna šta je igrač Uniteda”.

“Većina igrača koje su kupili u posljednjih pet godina su nazadovali”, kazao je Crouch.

Ovim porazom United je ostao na petoj poziciji sa 34 poena, 30 manje od lidera tabele Liverpoola koji ima dvije utakmice manje.