Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dvije utakmice

Počinje knock-out faza Lige prvaka: Džeko i Inter na vrućem gostovanju u Lisabonu

(SP)ITALY-MILAN-FOOTBALL-SERIE A-INTER VS NAPOLI
(230105) -- MILAN, Jan. 5, 2023 (Xinhua) -- FC Inter's Edin Dzeko celebrates his goal during a Serie A football match between FC Inter and Napoli in Milan, Italy, Jan. 4, 2023. (Str/ Xinhua)

Za očekivati je da će se pitanje prolaska u polufinale rješavati na Giuseppe Meazzi, ali Benfica neće odstupati od svoje napadačke igre

Dvije prve utakmice četvrtfinala Lige prvaka bit će odigrane večeras.

Nakon uspješnog pohoda na sjever Portugala u osmini finala i eliminacije Porta, Inter će u četvrtfinalu Lige prvaka ponovno na krajnji zapad Evrope, ali ovaj puta u tamošnji glavni grad.

Navijači Benfice traže skidanje čuvene kletve Bele Guttmanna, koja traje više od 60 godina, Italijani žele ponavljanje magične 2010. godine i naslova pod vodstvom Josea Mourinha. Prvi od dva čina ove bitke očekuje nas večeras u 21 sat na Estadio da Luzu.

Benfica u ovaj dvoboj definitivno ulazi rasterećenija. Iako su za vikend poraženi u najvećem portugalskom derbiju, kada je s Luza pobjednonosno otplovio Porto, bodovni konto i dalje je dovoljno dubok da naslov portugalskog prvaka, barem zasad, ne dolazi u pitanje.

Prije poraza od najvećeg rivala, Portugalci su nanizali čak osam pobjeda u svim takmičenjima, uključujući i surovo izbacivanje Club Bruggea.

Ipak, Nerazzurri su drugi nivo. Za očekivati je da će se pitanje prolaska u polufinale rješavati na Giuseppe Meazzi, ali Benfica neće odstupati od svoje napadačke igre.

U najavi utakmice, Inter koji muče finansijski problemi, ima dodatan imperativ jer bi polufinale donijelo prijeko potrebnu injekciju klupskoj blagajni. Lošoj formi usprkos, trener Simone Inzaghi vjeruje u dobar ishod..

“Stvaramo puno prilika i lopta ne želi ući u gol, ali nemojmo gubiti vjeru u ono što radimo. Vratit ćemo se davanju golova i to ćemo raditi u kontinuitetu, vjerujmo u to”, poručio je strateg Nerazzurra.

U početnoj postavi Intera očekuje se i naš Edin Džeko, s obzirom da je Romelu Lukaku u očajnoj formi.

Drugi večerašnji par četvrtfinala istinski je spektakl, duel Manchester Cityja i Bayerna na Etihadu.

Pohod na premijerni naslov evropskog prvaka nije mogao biti teži, barem u ovoj fazi. Bayern je suvereno poharao grupnu fazu, a potom se i lakše od očekivanog obračunao s PSG-om. Svjestan je snage današnjeg protivnika i Pep Guardiola, nekadašnji trener njemačkog giganta, a danas Cityja.

“Iz mog iskustva treniranja tog kluba, imao sam osjećaj da gdje god da igrate morate biti Bayern i uvijek morate pokušati pobijediti“, tvrdi Pep.

Direktan prijenos obje utakmice osiguran je za gledaoce u BiH, na kanalima Arena Sporta.