Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog prevare

Podignuta optužnica protiv Blattera i Platinija

skynews-platini-blatter-5569009-1635870881 (1)

Njima će se u narednih nekoliko mjeseci suditi pred saveznim krivičnim sudom u Bellinzoni.

Švicarsko tužilaštvo podiglo je danas optužnice protiv bivših predsjednika fudbalskih organizacija Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Seppa Blattera i Evropske fudbalske unije (UEFA) Michela Platinija, zbog prevare i drugih krivičnih djela.

Tamošnje tužilaštvo je posljednjih šest godina vodilo istragu, o isplati dva miliona dolara, nakon što je Blatter kao prvi čovjek FIFA-e taj novac platio Platiniju za konsultantske poslove obavljene od 1998. do 2002. godine.

Njima će se u narednih nekoliko mjeseci suditi pred saveznim krivičnim sudom u Bellinzoni.

“Ova uplata oštetila je FIFA-u i dovela do nezakonitog bogaćenja Platinija”, navodi se u saopštenju švicarskog federalnog tužioca.

Istraga, koja je pokrenuta u septembru 2015. godine utjecala je na prijevremeni odlazak Blattera (85) sa mjesta prvog čovjeka FIFA-e dok je Platini (66), tada prvi čovjek UEFA-e morao da se povuče iz kampanje za predsjednika svjetske kuće fudbala.

Blatter i Platini poricali su da su učinili nešto protivzakonito, navodeći usmeni dogovor, koji su postigli prije više od 20 godina.

Blatter je optužen za prevaru, loše upravljanje, pronevjeru sredstava FIFA-e i falsifikovanje dokumenata. Platini je optužen za prijevaru, pronevjeru, falsifikovanje i saučesništvo u lošem upravljanju.