Epilog utakmice na Stamford Bridgeu

Policija pokrenula istragu o rasizmu, Sterling optužio medije

Raheem Sterling

Oglasio se i osnivač organizacije Kick It Out lord Ouseley poručivši kako “ono što se dogodilo na stadionu Chelsea pokazuje što se još uvijek događa u nogometu

Engleska policija otvorila je istragu o rasističkom ponašanju navijača za vrijeme utakmice Chelsea – Manchester City kada je nekoliko navijača londonskog kluba vrijeđalo napadača ‘Građana’ Raheema Sterlinga na rasnoj osnovi.

Policija je krenula u akciju nakon što se snimka na kojoj skupina navijača ‘Bluesa’ vrijeđa Sterlinga pojavila na društvenim mrežama. Sve se događalo uz aut-liniju i na snimci se sve jasno vidi, pa će počinitelji sigurno biti kažnjeni. Sa Stamford Bridgea su poručili kako će pomoći policiji da pronađe počinitelje, prenosi Hina.

“Poduzet ćemo sve mjere koje su potrebne kako bi krivci bili kažnjeni,” poručili su iz Chelsea.

Napadač ‘Građana’ je potvrdio policiji kako je svjestan da je na Stamford Bridgeu rasistički zlostavljan, a u nedjelju se oglasio i na svom Instagram profilu poručivši kako ‘mediji bez razloga napumpavaju priče u rasizmu’. Sterling je poručio kako se svemu jedino mogao nasmijati jer ‘bolje od nekih navijača nije ni očekivao’.

“Mediji su gorivo rasizmu i agresivnom ponašanju,” poručio je.

Jedan od najboljih engleskih nogometaša smatra kako ‘bijeli i crni’ nogometaši na ‘Otoku’ nemaju isti medijski tretman. Kako bi to dokazao iznio je primjer svojih mladih suigrača Tosina Adarabioya (tamnoputi) i Phila Fodena (bijeli).

“Uzmite na primjer dva mlada nogometaša koji igraju za istu momčad i obojica su svojim majkama kupila nove kuće. E, sad pogledajte kako novine prenose te poruke kada se radi o mladom igraču crne boje kože i o mladom igraču bijele boje kože. Crni nogometaš je predstavljen u lošem svijetlu,” poručio je Sterling.

Oglasio se i osnivač organizacije Kick It Out lord Ouseley poručivši kako “ono što se dogodilo na stadionu Chelsea pokazuje što se još uvijek događa u nogometu.”

Podaci organizacije Kick It Out koja se zalaže za jednakost u nogometu pokazuju kako su diskriminacija, a posebno rasistički i homofobni ispadi u engleskom nogometu u velikom je porastu. U prošloj sezoni Kick It Out je zaprimio prijave za 282 incidenta, koji se odnose na profesionalni nogomet, niže lige i društvene medije. To je porast od 59 posto u odnosu na isto razdoblje prošle sezone kada je evidentirano 177 incidenata.

Najbrojniji su, kao i lani, bili rasistički ispadi (54 posto), potom homofobija i transfobija (22 posto) te antisemitizam (9 posto).