Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kvalifikacije za ep

Poraz od Portugala nije ih uzdrmao: “Zmajice” najavljuju pobjedu protiv Sjeverne Irske

Foto: Fena

Reprezentativke Ena Šabanagić i Glorija Slišković istakle su kvalitete portugalskog tima, protiv kojeg su se trudile te dale sve od sebe, ali to nije bilo dovoljno da se osvoje i bod(ovi)

Uvjerljiv poraz koji su u petak navečer pretrpile u Leiriji od favoriziranog Portugala (0:3) na otvaranju kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Švicarskoj 2025. godine, nije poremetio dobru atmosferu u ženskoj nogometnoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine, koja već sutra u Trening centru Nogometnog saveza u Zenici igra protiv Sjeverne Irske (15.30 sati).

Selektor bh. tima Selver Hodžić, koji će sutra prvi put „Zmajice“ s klupe predvoditi i pred domaćim navijačima, istakao je na današnjoj pres-konferenciji kako su u Leiriji igrali u sjajnoj atmosferi i na prekrasnom stadionu.

Portugal zasluženo slavio

-Ono što smo se dogovorili, to smo i ispoštovali- više nego što smo i očekivali. Mislim da je to na čemu možemo da dograđujemo. Imali smo neke naše šanse, ali sve u svemu pobijedili su zasluženo- kazao je Hodžić.

On je dodao kako su uradili analizu te utakmice i uvidjeli šta su, eventualno, mogli bolje uraditi. A to su, smatra, uvidjele i same igračice.

-Što se tiče Sjeverne Irske, one igraju potpuno drugačiji nogomet. Više igraju na duge lopte i duel igru pa mislim da nemaju toliko rješenja, koliko je imao Portugal- smatra Hodžić, koji je najavio kako će biti „taktički i psiho-fizički spremni“ da sutra odigraju kvalitetnu utakmicu.

Reprezentativke Ena Šabanagić i Glorija Slišković istakle su kvalitete portugalskog tima, protiv kojeg su se trudile te dale sve od sebe, ali to nije bilo dovoljno da se osvoje i bod(ovi).

-Očekujemo da ćemo odigrati dobro protiv S. Irske. Stvarno mislim da imamo ekipu za pobjedu. Znam da, koja god cura bude igrala, a i sve sa klupe, da će dati sve od sebe- istakla je Šabanagić.

Slišković je istakla kako je rezultata iz Portugala „takav kakav jeste“, ali je atmosfera u ekipi i nakon ovog poraza fantastična.

-Znali smo kakva je reprezentacija Portugal i mislim da svaka od nas koja se bavi ovim sportom, naravno, nebitno i ko nam je protivnik- da uvijek gleda naprijed i da želimo tu pobjedu.

Meč pred domaćom publikom

Nažalost, nismo je i ostvarili, ali onakvu atmosferu doživjeti i igrati protiv Portugala sigurno je jedno veliko iskustvo i sigurno da u takvim utakmicama rastemo kao pojedinac, ali i kao ekipa.

Što se tiče utakmice sa Sjevernom Irskom, već dugo vremena nismo igrale na domaćem terenu, pred našom publikom i to nam daje veliki motiv za pobjedu. Jedva čekam da istrčimo na teren i da odigramo utakmicu, a naravno da nam je cilj i pobjeda – kazala je Slišković.

Selektor Hodžić bi, kazao je, mogao uraditi neke izmjene u timu, ali prije svega zbog povreda.

-Imali smo nekih i težih povreda. Kao što su povrede Melise (Hasanbegović- op.a.) i Marije Milinković, koje su dobile malo ozbiljnije povrede. Marija Jelčić je, isto, povrijeđena.

Trebalo bi da sve one budu 100 posto na raspolaganju. Ali, vidjet ćemo nakon oficijelnog treninga, kada ćemo odlučit ko je spreman 100 posto te ko bi, možda, bolje bilo da krene sa klupe- kazao je Hodžić.

Sjeverna Irska u petak je navečer na svom terenu protiv Malte odigrala bez golova- 0:0.