Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poreznici tvrde da Ronaldo duguje 8 miliona eura

5. CRISTIANO RONALDO |

Nogometaš evropskog prvaka Real Madrida, Cristiano Ronaldo (32), nije platio 8 miliona eura poreza na prihod kojeg je ostvario od sponzorskih ugovora od 2011. do 2013., navela je španska Porezna uprava u dokumentu poslanom španskom državnom tužilaštvu.

Vijest je u četvrtak objavila španska javna televizija RTVE nakon što su dvije radijske stanice i novine El Mundo navele da su imale uvid u dokument te dobile potvrdu u Poreznoj upravi.

Ronaldo, najbolji nogometaš svijeta u prošloj godini, regulisao je svoju poreznu situaciju u 2015. kada je platio porez od 5,6 miliona eura za razdoblje od 2011. do 2013. Porezna uprava smatra da je trebao uplatiti još 8 miliona eura.

Državno tužilaštvo sada treba utvrditi da li je Ronaldo pokušao prevariti Poreznu upravu, zbog čega bi moglo podići optužnicu protiv njega, ili je riječ o administrativnoj grešci. Odvjetništvo se mora izjasniti do 30. juna kada zastarijeva eventualna nepravilnost iz 2011.

Ronaldo se priprema za finale Lige prvaka protiv Juventusa koje se igra u Cardiffu 3. juna te u četvrtak nije bio dostupan za komentar. Real Madrid se nije očitovao na slanje dokumenta iz Porezne uprave.

Špansko državno tužilaštvo podiglo je prošle sedmice optužnicu protiv igrača Real Madrida, Fabia Coentraa, te bivšeg Atleticovog napadača Radamela Falcaa optuživši ih da su otvaranjem kompanija u Panami i Irskoj utajili oko 7 miliona eura poreza. Zastupnik pomenute trojice nogometaša je Portugalac Jorge Mendes (51).