Poričanin: U FIS-u su igrali asovi, velikani malog i velikog nogometa

FIS_GOL_ARHIVA

Malonogometni turnir “Fis Gol”, koji je nekada okupljao najbolje nogometaše Bosne i Hercegovine, od 21. do 31. augusta ponovo će biti održan u legendarnom sarajevskom FIS-u.

Najveći turnir u malom nogometu u Bosni i Hercegovini vraća se na otvorene terene legendarnog sportskog zdanja u centru Sarajeva. Turnir koji su svojevremeno gledale hiljade ljudi ”nakrcane” po tribinama i prozorima FIS-a, ove godine se okreće mladim talentima Kantona Sarajevo.

Turnir za koji mnogi kažu da je bio najbolji prije rata u Bosni i Hercegovini i jedan od najboljih u bivšoj Jugoslaviji, vrhunac je doživio od 1983. do 1991. godine. U tom periodu na terenu FIS-a, a kasnije u Skenderiji, igrali su najbolji nogometaši Bosne i Hercegovine, ali i ostalih republika bivše Jugoslavije.

Na turniru su učestvovali velikani poput pjevača grupe Indexi Davorina Popovića Dače, čija je ekipa ”Davor” u tim godinama uvijek bila u vrhu malog nogometa u BiH, zatim poznati nogometaši kao što su Refik Šabanadžović, Slobodan Janjuš, Milomir Odović, Mehmed Baždarević i drugi više ili manje poznati igrači, koji su uživali u sportskom nadmetanju i pokazivanju vještina na otvorenom terenu u centru Sarajeva.

Jedan od najvećih igrača-trenera “Fis – Gola” je legenda Sarajeva i ekipe “Davor” Muhamed Poričanin, koji je dva puta kao trener osvajao ovaj prestižni turnir, a jedanput je kao igrač izgubio u finalu.

Poričanin, koji je proglašen najboljim trenerom ”Fis – Gola” do rata u BiH, prisjetio se slavnih vremena malog nogometa u Sarajevu, te brojnih velikana koji su branili boje i čast svojih klubova, mahala, udruženja i kafana…

– U FIS-u su igrali veliki igrači poput Fuada Švrakića, Džele Muharemovića, Faika Kolara…Safet Sušić Pape je igrao na turniru kafića koji je bio preteča Fis – Gola. Turnir su organizirali momci iz Sportskog društva Privredna banka na čelu s Adnanom Muzurovićem. Sve su to asovi ovog grada koji su igrali i mali i veliki nogomet, a dolazili su i čuveni majstori iz mahala Mostara – prisjetio se Poričanin.

Osvrnuo se i na turnir održan 1990. godine, kada je ”Fis – Gol” posljednji put održan na terenu FIS-a, a na kojem je učestvovalo 237 ekipa. ”Davor” je slavio te godine, a jedino je ekipa ”Verona” ukupno bila trofejnija s tri pobjednička pehara.

– Nakon toga turnir je prebačen u Skenderiju, a to je posljednji put da su ga organizirali momci iz Privredne banke. Ekipa Davora, koja je nastala od Ljubljanske banke, bila je najbolja te godine, a jedini uspješniji tim od Davora s tri titule bila je ekipa Verone – podvukao je.

Ekipa ”Davora” okitila se i titulom prvaka Jugoslavije, a na putu do tog trofeja sarajevski malonogometaši morali su osvojiti prvenstvo Sarajeva i republičko prvenstvo Bosne i Hercegovine.

Prvi polijeratni ”Fis – Gol” organiziran je 1999. godine, međutim organizatori tadašnjeg turnira ubrzo se povlače zbog raznih dešavanja koja nisu imala veze sa sportom, a turnir je nekoliko godina kasnije obustavljen.

– Te 1999. godine došle su nam ekipe iz Banja Luke, Trebinja i sa zapadne strane Mostara, jer su znali o kakvom turniru je riječ. Nakon toga su organizaciju turnira preuzeli neki drugi ljudi, a Fis – Gol je nedugo potom ugašen – objašnjava Poričanin.

Nekadašnji selektor malonogometne reprezentacije BiH pozdravlja odluku Općine Centar i JU Centar za sport i rekreaciju da izostave seniorske ekipe iz novog formata Fis – Gola, jer smatra da u Sarajevu ne vlada podneblje koje dozvoljava da takvo takmičenje protekne u sportskom duhu, pogotovo kada su uključene novčane nagrade.

Organizatori će nekada u budućnosti možda opet razmatrati učešće seniorskih timova i dovođenje priznatih nogometaša, ali u ovom trenutku to nije opcija. U juniorskoj konkurenciji nastupaju mladi nogometaši koji su na korak do seniorskih ekipa u svojim klubovima, a njihove igre morat će biti dovoljne da publici približe nekadašnji sjaj ”Fis – Gola”.

Turnir ove godine podržavaju bivši igrač i trener FK Sarajevo Mehmed Janjoš i nekadašnji golman prvog tima Muhamed Alaim, koji je i predsjednik Organizacionog odbora turnira.

Takmičenja će biti održana u pet kategorija, a to su pjetlići, pioniri, kadeti i juniori. Seniorske i veteranske konkurenciji neće biti, jer je nakon rata turnir zbog nagradnog fonda izašao iz okvira sporta.

”Fis Gol” je otvorenog tipa i da se za učešće mogu prijaviti klubovi, škole sporta, firme, ustanove, udruženja građana, ali i ekipe koje predstavljaju kafiće, ulice, mahale ili kvartove.

Manifestaciju organizira Općina Centar, a realizator je Javna ustanova Centar za sport i rekreaciju. ”Fis – Gol 2017”, od 21. do 31. augusta, će biti održan u kategorijama pjetlića, pionira, kadeta i juniora. Takmičit će se ekipe iz Kantona Sarajevo, iako za učešće postoji interesovanje i u drugim kantonima BiH.