Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pred nama najbizarnija utakmica SP-a? Očekuje li nas festival žutih kartona

toni-kroos

Njemačka je bila jedan od najvećih favorita Svjetskog prvenstva te najveći favorit za osvajanje grupe F. Međutim, svjetski prvaci su šokantno ispali, a njihov istorijski debakl otvorio je donju polovinu žrijeba.

Švedska je odradila svoj dio posla i pobijedila Meksiko 3:0; da je Njemačka pobijedila s tri ili više golova razlike, osvojila bi prvo mjesto grupe. No u trileru zadnjeg kola Južna Koreja je slavila s 2:0 i Njemačku poslala kući, dok kao pobjednica grupe u drugi krug ide Švedska.

Švedska je tako upala u, barem na papiru, lakši dio žrijeba. U osmini finala čeka ih Švicarska, a u četvrtfinalu pobjednik grupe H (Japan, Senegal ili Kolumbija) ili drugoplasirani iz grupe G (Belgija ili Engleska).

Upravo je to uvod u odlučujuću utakmicu grupe G, koja bi se mogla pretvoriti u vrlo bizaran susret. U grupi G Engleska i Belgija, koje su već osigurale drugi krug, potpuno su izjednačene; u zadnjem kolu igraju međusobno, a drugo mjesto donosi puno lakši put do polufinala.

Osvajanje grupe donosi osjetno teže protivnike

Engleska i Belgija su izjednačeni u gol-razlici i broju postignutih golova. Odigraju li neriješeno, o pobjedniku grupe odlučivat će fair-play, odnosno broj žutih i crvenih kartona. Engleska je zasad nešto korektnija: zaradili su dva žuta kartona, dok ih Belgija ima tri.

Pravila Svjetskog prvenstva su sljedeća: žuti karton donosi jedan negativni bod, crveni kao rezultat drugog žutog tri, direktni crveni četiri, a direktni crveni igraču koji već ima žuti karton donosi pet negativnih bodova. Ako i po tom kriteriju budu izjednačeni, o pobjedniku skupine odlučit će žrijeb.

Obje ekipe najavljuju da će ići na pobjedu, ali njihove prave namjere vidjet ćemo od 20:00 sati. Pretpostavimo li da se neće baš posebno truditi doći do pobjede i prvog mjesta, utakmica bi se mogla pretvoriti u festival žutih kartona, u kojem će Engleska pokušati ”nadoknaditi zaostatak” za Belgijom.

Obje ekipe, pogotovo Belgija sa svojom zlatnom generacijom, nadaju se velikom rezultatu u Rusiji. Engleska je zadnji put u polufinalu bila još 1990., dok je Belgija taj uspjeh jedini put u istoriji ostvarila 1986. godine, kada je bila četvrta.

Put do velikog rezultata u Rusiji puno je lakši kroz donji dio žrijeba: nakon pobjednika najslabije grupe H i četvrtfinala sa Švedskom ili Švicarskom, u polufinalu čekaju Hrvatska, Danska, Španija ili Rusija.

Meksiko ide u teži dio žrijeba: čeka ih osmina finala s Brazilom, a pobjednik te utakmice ide na pobjednika grupe G (Belgija ili Engleska) ili drugoplasiranog u grupi H (Japan, Senegal ili Kolumbija).

U polufinalu tog dijela žrijeba čekaju vrlo neugodni protivnici: Urugvaj, Portugal, Francuska ili Argentina.