Joan Laporta

Predsjednik Barcelone negirao umiješanost u korupciju u sudijskoj organizaciji

Joan Laporta
FOTO: Screenshot
Joan Laporta

Katalonski klub je pod istragom jer je navodno platio Joseu Mariji Enriquezu Negreiru, bivšem potpredsjedniku tehničkog komiteta sudija, oko 7,3 miliona eura za manje od 20 godina, između 1994. i 2018. godine

Predsjednik katalonskog nogmetog velikana Barcelone Joan Laporta rekao je na konferenciji za novinare da “klub nikada nije učinio ništa da bi stekao prednost u takmičenjima na nedozvoljen način”, prenosi francuska novinska agencija. AFP.

Katalonski klub je pod istragom jer je navodno platio Joseu Mariji Enriquezu Negreiru, bivšem potpredsjedniku tehničkog komiteta sudija, oko 7,3 miliona eura za manje od 20 godina, između 1994. i 2018. godine.

Nogometni klub Barcelona je početkom mjeseca pozvao na ostavku predsjednika španske nogometne lige Javiera Tebasa. Kao razlog navedeno je davanje lažnih informacija tužiocima koji istražuju isplate kluba bivšem nogometnom sudiji.

Barcelona insistira da su isplate bile legitimne. Laporta je žestoko negirao krivicu, dodajući da je sve to dio “prljave kampanje” ocrnjivanja kluba koji je trenutno u vrhu španske lige.

Španski tužioci stavili su Barcelonu i njene bivše predsjednike Josepa Mariju Bartomeuja i Sandra Rosella te Negreiru pod nadzor pod sumnjom za korupciju.

Predsjednik La Lige Tebas je prošlog mjeseca, kada je izbila afera, rekao da se španski nogomet suočava s najgorom krizom u istoriji zbog korupcije u sudijskoj organizaciji, u koju je, po njegovim riječima, umiješana i Barcelona.