Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik Egipta otkrio hoće li Salah igrati na SP-u

egipat_salah

Predsjednik Egipta, Abdel Fattah el-Sisi, tom zemljom vlada nakon vojnog udara koji je 2013. izvršio kao zapovjednik oružanih snaga.

Kasnije je uniformu zamijenio odijelom i teče mu već drugi predsjednički mandat osvojen na formalno demokratskim izborima. Ali, El-Sisi do premoćnih pobjeda dolazi zastrašivanjem, ucjenama i otmicama protukandidata. Zemljom vlada željeznom rukom, uz nemilosrdno obračunavanje s neistomišljenicima koji završavaju na groblju ili u zatvoru.

Narodne mase drži u pokornosti zahvaljujući zaglušujućoj propagandi kojom djeluje na neobrazovani, zaostali i siromašni puk. Pod El-Sisijem inflacija i cijene sumanuto rastu.

Situacija je dakle teška i kako se raja ne bi okrenula protiv njega kao što je protiv prethodnika Mubaraka, predsjedniku treba još nešto osim čvrste ruke.

S obzirom na to da je nacija od gotovo 100 miliona ljudi zaluđena nogometom, savršeni bijeg od stvarnosti i novo sredstvo manipulacije za vođu došao je prvim plasmanom na nogometni SP nakon 28 godina. Egipt od kraja kvalifikacija ne prestaje slaviti epohalni uspjeh i iščekivati početak takmičenja u Rusiji, piše Index.

Za to je najzaslužniji Mohamed Salah, od kojeg El-Sisi radi “Sina nacije”. Naravno, kako bi koristio njegovoj manipulatorskoj propagandi i postao simbol režima.

I onda je došlo finale Lige prvaka i Sergio Ramos. Realov defanzivac sada već glasovitom polugom u 26. minuti utakmice izbacio je iz igre najboljeg igrača Liverpoola. Ujedno je vrlo upitnim učinio nastup na SP-u najboljeg igrača Egipta.

100 miliona Egipćana i otac nacije na to su pobjesnili.

El-Sisi je nakon utakmice nazvao Salaha i pričao s njim, o čemu je podanike obavijestio putem Twittera:

“Razgovarao sam sa sinom Egipta i mojim sinom Mohamedom, kako bih provjerio kako je nakon povrede. Kao što sam i očekivao, čuo sam šampiona i ratnika, jačeg od nevolje koja ga je zadesila. Uzbuđen je i motiviran nastaviti svoju nevjerovatnu karijeru i na Svjetskom prvenstvu. Rekao sam mu da je on simbol Egipta koji nas sve čini ponosnima. Molim se za njega kao što se otac moli za svog sina, da mu Alah pruži blagoslovljen oporavak.”