Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik FIFA-e Sepp Blatter podnio ostavku

sepp11111

Predsjednik FIFA-e Sepp Blatter podnio je ostavku. U Zürichu je održao konferenciju za medije na kojoj je iznenadio nogometni svijet i otišao s čela FIFA-e nakon korupcijskog skandala.

– Iako su mi članovi FIFA-e dali novi mandat, čini se da me ne podržava čitavi nogometni svijet. Zbog toga sam odlučio što prije sazvati vanredni kongres kako bismo dobili novog predsjednika – rekao je Blatter i dodao:

– Dobro sam razmislio o mom predsjedništvu i posljednjih 40 godina u mom životu. Volim nogomet i FIFA-u više nego bilo šta drugo i želim učiniti ono što je najbolje za našu organizaciju. Uvjeren sam da je ovo najbolja opcija, rekao je Blatter te porčio da su FIFA-i potrebne temeljite promjene.

Već se godinama za FIFA-u vežu broje afere, a posljednja je izbila protekle sedmice kada su u Švicarskoj uhapšeni FIFA-ini dužnosnici. Istraga vezana uz korupcija koja se prolomila FIFA-om ne jenjava i američki tužitelji koji se bave istragom otkrivaju da je pod sumnjom i glavni sekretar FIFA-e Jerome Valcke. Također, istraga se proširila i na bivšeg predsjednika Brazilskog nogometnog saveza Ricarda Teixeiru.

Blatter se na ovaj korak odlučio samo nekoliko dana nakon što je peti put izabrana za predsjednika Fifa. Na izborima je pobijedio jordanskog princa Ali bina Al Husseina.