Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik UEFA-e Čeferin donira 1% plate u dobrotvorne svrhe

aleksander ceferin

Aleksander Čeferin, predsjednik UEFA-e, donirat će 1% svoje plate projektu Common Goal koji je pokrenuo fudbaler Manchester Uniteda Juan Mata kako bi pomogao fudbalskim humanitarnim organizacijama širom svijeta.

Čeferin je to danas objavio na sastanku održanom u Švicarskoj sa utemeljiteljima fondacije Jürgenom Griesbeckom i Juanom Matom, prvim fudbalerom koji je donirao dio svoje plate u dobrotvorne svrhe.

Komentirajući svoju odluku, Čeferin je rekao: “Čvrsto vjerujem da fudbal posjeduje moć da promijeni svijet, a Juan Mata me inspirisao da se pridružim projektu. Lijepo je vidjeti da jedan fudbaler predvodi ovaj pokret i daje dio svojih prihoda u dobrotvorne svrhe.”

Predsjednik UEFA-e je pozvao sve članove međunarodne fudbalske zajednice – igrače, trenere, klubove i lige – da učestvuju u ovom projektu i pokažu društvenu inicijativu.

Juan Mata se zahvalio Čeferinu i pohvalio njegov potez i snažnu inicijativu da kroz fudbal učini svijet boljim mjestom za život. “On je prvi fudbalski lider koji nam se pridružio, i iskreno se nadam da će drugi pratiti njegov primjer,” zaključio je fudbaler Manchester Uniteda.

Jürgen Griesbeck, osnivač projekta streetfootballworld koji ima za cilj promovisati fudbal širom svijeta kroz razne projekte uličnog fudbala, rekao je kako Common Goal projekat ima potencijal da na pozitivan način promijeni živote milionima ljudi. “Ako se svi ujedinimo u projektu Common Goal, zajednička strast za fudbalom može pomoći ljudima u cijelom svijetu.”

Common Goal je projekat streetfootballworld-a, NGO-a koji je razvio mrežu od 120 lokalnih humanitarnih organizacija koje koriste fudbal da se bore protiv niza socijalnih problema, od spolne jednakosti u Indiji, do mirotvornih pokreta u Kolumbiji i integracije izbjeglica u Njemačkoj.

Projektu se dosad priključilo više od 30 fudbalera i fudbalerki – Mats Hummels, Giorgio Chiellini, Alex Morgan, Serge Gnabry, Megan Rapinoe, Shinji Kagawa i Vero Boquete samo su neka od imena na listi onih koji su javno pružili podršku u zadnjih par sedmica.