Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prefekt Saint Etiennea okrivio UEFA-u za nerede na utakmici Hrvatske i Češke

Hrvatski huligani prekinuli meč u St. Etienneu

Prefekt Saint Etiennea Evence Richard okrivio je Evropsku fudbalsku asocijaciju (UEFA) zbog navijačkih nereda na utakmici Hrvatske i Češke Republike na stadionu Geoffroy Guichard u petak, istakavši kako evropska krovna kuća fudbala nije na odgovarajući način ispunila svoj zadatak, prenosi Anadolu Agency (AA).

Pred kraj utakmice između Hrvatske i Češke (2:2), tačnije u 86. minuti grupa hrvatskih navijača bacila je na teren nekoliko baklji, a začuo se i jedan topovski udar. Sudija je kratko prekinuo utakmicu, a baklje su uklonjene s terena. Na tribini je došlo i do međusobne tuče između navijača Hrvatske.

Mediji prenose da je jedan hrvatski navijač koji je prokrijumčario baklju na stadion, uhapšen i naredne sedmice će biti izveden pred sud.

Richard je za lokalne medije izjavio da je UEFA trebala rasporediti dodatnih 150 do 200 pripadnika sigurnosnih snaga na stadionu kako bi na “odgovarajući način ispunila svoj zadatak.”

“Navijačima je bilo dozvoljen ulazak na na stadion s 30 minuta zakašnjenja. Jedan ulaz je bio zatvoren cijelo veče i oko 2.000 do 3.000 gledaoca nisu mogli ući na tribine kad je meč počeo”, kazao je prvi čovjek Saint Etiennea.

Evropska fudbalska asocija je zbog navijačkih nereda na pomenutoj utakmici pokrenula disciplinski postupak protiv Hrvatskog nogometnog saveza (HNS). UEFA će kaznu zbog incidenata na stadionu u Saint Etienneu donijeti u ponedjeljak.