Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Premijerligaška “bara”: Ko kome može pomoći do kraja?

mladost_zeljo_

Sezona BHT Premijer lige ulazi u finiš, a kako se bliži kraj i naziru krajnji dometi, sve više na površinu izlaze i pokušaji mešetarenja. Podjela lige na dva djela, uglavnom jedan, dva ili tri kluba dovodi u situaciji da “ne mogu ni gore ni dolje“. Rezultatski rasterećeni, upravo bi oni mogli napraviti bum. Uglavnom riječ je o najslabijim timovima Lige za prvaka, za koje nije realno da se mogu umiješati u borbu za pozicije koje vode u Evropu, a koje jasno ne mogu ni nazadovati na tabeli. U ovu grupu spadaju i najuspješniji u Ligi za opstanak, koji u doigravanje ulaze sa zalihom koju niko od onih koji su ispod ne može ugroziti.

U takvoj je poziciji lani bio Široki Brijeg, a danas je to Mladost. Širokobriježani su prošle godine pobijedili dvije utakmice na otvaranju, pa “stali“. Istina, bili su koncentrisani na Kup koji su kasnije i osvojili. Ali s njima u prvenstvu istovremeno nije bilo problema. Vitez je na Pecari ostvario ključnu pobjedu za opstanak, Čelik je izvojevao bod, a u Zenici pobijedio…

Ovog se puta davljenici namjeravaju vaditi na Mladosti. Klub iz predgrađa Kaknja dosad je igrao časno, dok pomalo čudan odlazak Edisa Mulalića sa klupe sugeriše da je vjerovatno bilo pokušaja i da se “nekom pomogne“.

Kad je riječ o utrci u gornjem domu, tu su “povlašteni“ Radnik i Krupa. Ni jedni, ni drugi ne mogu u Evropu, pa je od njih suvišno očekivati veliki motiv. Ipak, su zasad sačuvali obraz. Kako god, osim zanimljive borbe za prvo i treće mjesto, do samog će kraja sigurno biti zanimljivo i u borbi za opstanak. Ugroženi su Sloboda, GOŠK i Čelik, a od narednog kola možda i Borac. Vitez je već ispao, dok Mladost ostaje “nemirna“ u mirnoj luci.