Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Preminuo Edin Sprečo, legendarni fudbaler Željezničara

edin spreco

Za Željezničar je odigrao ukupno 234 zvanične utakmice, pri čemu je postigao 75 golova

Preminuo je Edin Sprečo, legendarni fudbaler FK Željezničar, u 73. godini u Sarajevu, objavio je FK Željezničar.

Edin Sprečo je rođen 19. aprila 1947. godine u Sarajevu. Fudbalom se aktivno počeo baviti nakon upisa u pionire Željezničara. Za prvi tim je debitovao 1965. godine i za klub je nastupao punih 12 sezona. Između ostalog, bio je standardni član ekipe koja je došla do prvog šampionskog naslova 1972. godine.

Poslije Želje, otišao je u Holandiju gdje će nastupati za NAC Bredu. Ponovo je odigrao jednu sezonu za Željezničar, da bi posljednje sezone igračke karijere proveo igrajući za Rennes, Rudar Velenje i Iskru iz Bugojna.

Za Željezničar je odigrao ukupno 234 zvanične utakmice, pri čemu je postigao 75 golova. Osim toga, bio je i povremeni reprezentativac Jugoslavije za koju je ubilježio tri nastupa, uz dva postignuta gola. Sprečo se isticao svojom suptilnošću. Uobičajeni član ofanzivne linije u timu i jedan od najboljih strijelaca u historiji kluba zahvaljujući odličnom šutu. Nerijetko je postizao važne golove. Međutim, vrlo je bitno istaći i da se često javljao kao asistent. Više godina je bio zaposlen u Omladinskoj školi.

FK Željezničar izražava najiskrenije saučešće svim ožalošćenima. Sepi, neka ti je laka zemlja bosanska, poručili su iz FK Željezničar.