Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Preminuo Tommy Gemmell, legenda škotskog Celtica

tommy

Tommy Gemmell, legendarni fudbaler škotskog Celtica, preminuo je danas u 73. godini. Gemmell je bio strijelac jednog od dva gola zahvaljujući kojima je Celtic 1967. godine slavio u finalu Kupa šampiona protiv Inter sa 2:1 i kao prvi britanski tim popeo se na krov Evrope, javlja Anadolu Agency (AA).

Osim zlatnog gola u lisabonskom finalu, Gemmell, iako je bio lijevi bek, zatresao je protivničku mrežu i u drugom finalu Kupa šampiona, koje je Celtic 1970. godine igrao protiv holandskog Feyenorda. Na žalost Celticovih navijača tada to nije bilo dovoljno za slavlje, jer u Milanu pobijedio holandski šampiona sa 2:1.

Celtic je danas objavio tužnu vijest za klub i sve njegove poklonike, uz konstataciju da je sjajni lijevi bek bio “istinska legenda“.

Gemmell je rođen u Motherwellu 16. oktobra 1943. godine. Dres škotskog velikana nosio je u periodu od 1961. do 1971. godine upisavši čak 418 utakmica uz 63 gola. Kasnije je igrao za Nottingham Forest, Miami Toros i Dundee. Za reprezentaciju Škotske odigrao je 18 utakmica i postigao jedan gol. Nakon uspješne igračke karijere u nekoliko navrata se bavio i trenerskim poslom, a vodio je Dundee i u dva navrata Albion Rovers.